Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.timetravel.eu

Nejkrásnější vodopády světa

Málokterá přírodní scenérie je tak fascinující jako vodopád. Spousta vody, která se řítí z velké výšky dolů, okouzlí snad každého. Lidé tak za vodopády cestují klidně přes půl světa.

Nejslavnějšími vodopády jsou určitě Niagarské, které jsou sice fascinující, ale asi zrovna nepatří mezi ty nejkrásnější. Překrásné vodopády zůstávají totiž skryty v přírodě. Protože kolem nich nikdo nepostavil domy nebo restaurace pro turisty, mají větší kouzlo než ty nejslavnější.

 

magazin.cz

 

Nejvyšším vodopádem je Salto del Ángel. Ten padá z hory Auyantepui (Ďáblova hora) z výšky neuvěřitelných 979 metrů. Vodopád je součástí řeky Churún, která protéká okouzlujícím národním parkem Canaima ve Venezuele. Název dal vodopádu James Crawford Angel, který vodopád objevil, když v této oblasti hledal zlato v roce 1935. Americký dobrodruh si vodopád tak oblíbil, že do něj byl po smrti rozprášen jeho popel.

 

magazin.cz

 

Druhým nejvyšším a neméně krásným vodopádem je Tugela ležící na stejnojmenné řece v Jihoafrické republice. Vodopád se nachází v nádherném národním parku Royal Natal. Voda stéká z výšky 948 metrů v pěti stupních. V okolí se nachází spoustu turistických tras, které stojí za návštěvu.

 

 

magazin.cz

 

Nádhernou síť vodopádů tvoří komplex Iguazú na hranicích Argentiny a Brazílie. Vodopády Iguazú na řece téhož jména vytváří největší soustavu vodopádů na světě. Výška nejvyššího z 270 vodopádů je 82 metrů. Ten bychom našli v tzv. Ďáblově chřtánu. Vodopády se nacházejí v několika národních parcích a jsou zařazeny na seznamu světového dědictví UNESCO. Iguazú leží také na klidném místě deštného pralesa a při troše štěstí je zde možné zahlédnout vzácná zvířata i rostliny.

 

magazin.cz

 

Las Tres Hermanas (v překladu Tři sestry), to je název třetího nejvyššího vodopádu světa. Voda padá z výšky 914 metrů v horách Cordillera Oriental v peruánské provincii Ayacucho. Vodopád je opět v nádherné neporušené lesnaté krajině. Velké množství vody pod vysokým vodopádem vytvořilo hluboké jezírko.

 

magazin.cz

 

V krásném Yosemitském národním parku (pohoří Sierra Nevada) najdeme  nejvyšší vodopád severní Ameriky. Yosemitský vodopád je vysoký 739 metrů a tvoří ho dva stupně. Národní park i s vodopádem je zapsán na seznamu UNESCO.

 

magazin.cz

 

Neměli bychom zapomínat také na Evropu. V Norsku se nachází šestý nejvyšší vodopád na světě, opět je obklopen krásnou přírodou. Vodopád jménem Vinnufossen je vysoký 860 metrů. Název mu dala řeka Vinnu, na které leží v pohoří Sundal.

 

magazin.cz

 

V České republice sice nemáme tak vysoké  a úžasné vodopády jako ve světě, ale krásné zde také najdeme. Nejvyšším vodopádem České republiky je Pančavský vodopád. Ten měří 148 metrů a nachází se v Krkonošském národním parku. Vodopád stéká do tzv. Labského dolu ve čtyřech stupních.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1