Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Londýnský Tower / foto: ShutterStock.com

Strašidelný Tower

Big Ben, Tower Bridge, Westminsterský palác, Buckinghamský palác – to vše patří mezi nejnavštěvovanější místa Londýna. Mnoho lidí zavítá i na známou Londýnskou pevnost Tower. Návštěvníci Toweru se neseznámí pouze s historií...

Na místě dnešního Toweru stálo už římské opevnění císaře Claudia. Základní kámen pevnosti Tower pokládá v roce 1078 Vilém I. Dobyvatel. Tower od té doby sloužil jako pevnost, zbrojnice, pokladnice a mincovna, palác a především jako vězení. V něm byli uvězněni lidé z vyšších vrstev společnosti. Mezi známé vězně patří Alžběta I. nebo německý nacista Rudolf Hess během druhé světové války. Tower je také známý jako místo poprav – celkem se jich zde uskutečnilo sedm. Vězni, kteří se popravě vyhnuli zde byli mučeni. Duchové popravených a mučených lidí se na pevnost údajně vracejí a návštěvníci tak mohou zahlédnou jejich popravu i po sto letech.

 

magazin.cz

 

Duchové na hrad přilákali i lovce duchů. V roce 2001 se na Tower vydají Ross Hemsworth a Andy Matthews. Ti zde s pomocí televizní stanice BBC a speciální techniky chtějí nějaké duchy natočit. Jejich kamery skutečně zaznamenají neobvyklé jevy!

 

A kdo že se tu vlastně prohání po hradbách a straší návštěvníky? Smutný osud zde potkal malé prince Eduarda (1470-1483) a Richarda (1473-1483). Těm bohužel zemřel otec Eduard IV. (1442-1483) a starat se o ně začne jejich strýc Richard III. (1452-1485). Ten má ale jediný cíl – nějak se svých synovců zbavit, aby mohl nastoupit na trůn a začít vládnout.Chlapci tedy putují do pevnosti Tower, údajně kvůli jejich bezpečí, jak tvrdil jejich strýc. Jednoho dne ale bratři beze stopy zmizeli a nikdo neví, co se s nimi stalo. Až na Richarda III. Při opravě Toweru v roce 1674 se ve zdi budovy najdou dvě kostry dětí, zavražděných a zazděných princů. Ti se od své smrti na pevnosti zjevují.

 

magazin.cz

 

Asi nejslavnějším duchem Toweru je Anna Boleynová, manželka žárlivého krále Jindřicha VIII. (1491-1547). Ten svou ženu nechá popravit tři roky po svatbě. A důvod? Byla mu nevěrná. Anna Boleynová je nejprve několik týdnů vězněna v Toweru a poté na stejném místě popravena. Pohřbena je přímo v pevnosti, v kapli sv. Petra. Možná i proto zde straší. Roku 1864 se zde s přízrakem Anny setká jeden ze strážců pevnosti. Kolegové ho najdou v bezvědomí. Když se probudí, vypráví o duchu ženy s hlavou v podpaží. Následující noci Annu potkají i další strážci. Nejčastěji se královna zjevuje před branami Toweru a pod okny pokoje, kde prožila svou poslední noc. V den výročí smrti se zde dokonce projíždí v děsivém smutečním kočáře.

 

magazin.cz

 

magazin.cz
Další popravu v Toweru má na svědomí opět král Jindřich VIII. Ten obvinil Markétu, hraběnku ze Salisbury a zároveň poslední ženu z rodu Plantagenetů, za vlastizradu a poslal ji na popraviště. Poprava ale neproběhla v klidu. Nejprve nechtěla Markéta pokleknout ke špalku, jak sama řekla: „To dělají zrádcové a to já nejsem.“ Nakonec ale položí hlavu na špalek a kat koná svou práci. Bohužel pro Markétu ne moc dobře. Hlavu hraběnky musí kat sekat natřikrát. Od té doby se v Toweru poprava opakuje každý rok. Markéta tak nemá klid ani po smrti.

 

Dalším duchem pevnosti je lady Jane Grey, praneteř už dvakrát zmíněného Jindřicha VIII.. Jane Grey, známá také jako „devítidenní královna“, je obviněna i se svým manželem Guildfordem Dudleym z vlastizrady. Na Toweru je nechá uvěznit královna Marie I. Tudorova (známá jako „krvavá“), sestřenice Jane. 12. února 1554 je na pevnosti popravena Jane Grey i se svým manželem. Jane je v době popravy pouhých 17 let, manžel je o rok starší. Manželé od té doby patří mezi duchy Toweru, straší ale každý zvlášť. Oba duchové pláčou a hledají toho druhého, Naposledy zde byl spatřen duch Jane roku 1957.

 

magazin.cz

 

Na pevnosti se nesetkáte pouze s duchy popravených lidí. Zjevují se zde i  bývalí vězni nebo zaměstnanci. Šance, že se zde potkáte s duchem je tedy velká.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!