Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejužší domy na světě

Také si myslíte, že nemůže být horší bydlení než je v malé a stísněné garsonce? Existují ale i mnohem menší místa pro bydlení.

V různých koutech světa bychom našli malé domečky, které jsou úzké asi jako větší vchodové dveře. Do jednoho patra umístíte stůl s židlí, do druhého postel a koupelnu v dalším patře tvoří jen malý a úzký sprchový kout. Většina lidí má doma širší chodbu než jeden pokoj v těchto úzkých domečcích.

 

magazin.cz

 

Nejužšímu domu světa se přezdívá „Ósacká placka“. Nachází se na japonském ostrově Honšú ve městě Ósaka. Toto město je třetím největším v celém Japonsku a žije zde téměř tři miliony obyvatel. Město je zároveň centrum průmyslu, obchodu a významný přístav. Nejužší dům patří firmě Try, která do něj umístila svou vzorkovou prodejnu potravinových doplňků. Dům má neobvyklý trojúhelníkovitý půdorys, obložení tvoří lesklé a tmavé dlaždice. V nejužším místě budovy bychom naměřili pouhých 45 centimetrů. Od tohoto úzkého místa se dům začíná plynule rozšiřovat. Nejširší místo měří 3,2 metru. V tomto úzkém domečku mohou pracovat jenom tři zaměstnanci firmy Try. Více lidí by se sem pro práci nevešlo.

 

 

magazin.cz

 

Další úzký domek bychom našli v hlavním městě Nizozemska, v Amsterdamu. Domeček číslo 7 má dvě patra a široký je stejně jako jeho vstupní dveře, to je rovných 110 centimetrů. Dříve byly v úzkém domě pouze dva malé pokojíky, dnes má přístavbu a tak v něm může bydlet klidně celá rodina.

 

 

magazin.cz

 

Domeček široký jenom 160 centimetrů stojí na západě Mexika ve městě Uruapan. Toto město patří k nejstarším v celém Mexiku. Nejužší dům v Uruapanu má tři podlaží a půdu. I když se tomu nechce věřit, v tomto nevelkém domku bydlí čtyřčlenná rodina. O stěhování rodina nepřemýšlí, malé bydlení jim prý stačí a zamilovali si ho.

 

magazin.cz

 

I v České republice najdeme velice úzké domy. Ten nejužší je nejspíš v Praze. Domek široký 225 centimetrů můžeme vidět v Anežské ulici, kde stojí už od roku 1883. Do té doby byla na místě dnešního domku úzká ulička mezi domy. Údajně byl dříve v tomto domku nevěstinec.

 

magazin.cz

 

Praha se může pochlubit ještě jedním úzkým domem. V něm se můžete klidně i ubytovat. Hotel Clementin Old Town stojí mezi Karlovým mostem a Staroměstským náměstím a chlubí se čtyřmi hvězdičkami. Dům je široký 328 centimetrů a tvoří ho tři patra. Do 17. století patřil dům k přilehlému stavení, poté byl oddělen.

 

magazin.cz

 

Za dalším uzoučkým domkem se vydáme do Belgie. V Antverpách, druhém největším městě Belgie, můžeme vidět dům široký 240 centimetrů. Jedná se o moderní  dům, všechna čtyři patra jsou prosklená. V přízemí si všimneme zařízené pracovny, v prvním patře uvidíme jídelnu, druhé patro tvoří obývací pokoj a v posledním patře je umístěna postel a záchod. Koupelna v domě není, vanu bychom našli až na střeše. Další kuriozitou je, že domek byl postaven za pouhé tři týdny.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!