Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: youtube.com

Indie: Země, kde mimina lítají vzduchem

Narodit se v Indii je tak trochu adrenalin. Obzvláště, když k tomu připočítáte tradiční rituál „hod miminem“.

Rituál přináší štěstí

Zatímco české matky své potomky úzkostlivě střeží jako oko v hlavě, indické matky si musely zvyknout, že jejich „malý uzlíček“ musí podstoupit jednu nepříjemnou a dosti nebezpečnou záležitost. O co jde? V Indii (obzvláště v hynduistických státech jako je Karnataka a Maharashtra) se již 700 let dodržuje trochu bizarní rituál – děti, které nesmí přesáhnout věkovou hranici dvou let, jsou přiváděny k „náboženské autoritě“, která je chytne za ruce a nohy a začne s nimi třást, aby vzápětí malé dítě hodila z vysokého balkónu dolů. Dole už číhá tlupa asi 15 mužů s nataženou dekou a snaží se „letící objekt“ zachytit.

 

magazin.cz

 

Dítě jako hračka

Tento volný pád z rukou náboženského vůdce má dítěti zaručit skvělou budoucnost, hodně štěstí.
Upřímně – štěstí má dítě, které „let“ přežije. Spousta z batolat tímto rituálem totiž riskuje zdravotní problémy, obzvláště poškození páteře. O šoku, které dítě zažívá, ani nemluvě. Ten prý trvá poměrně dlouho a dítěti činí problém se z něj vymanit. To je také důvod, proč se proti této tradici začaly ozývat hlasy, obzvláště z různých hnutí za dětská práva.

 

magazin.cz

 

Vláda je bezmocná

Jednou z takovýchto organizací je i sdružení Lov Verma  národní komise pro dětská práva. „Indická vláda má velmi těžkou situaci. Aby se upustilo od této barbarské tradice, museli by se lidé vzdělávat. Jinak všichni budou věřit v pověru, že dítě, které tento rituál podstoupí, bude zdravé, silné a dožije se vysokého věku,“ říká jeden z aktivistů.

 

 

Mrňata vydána všanc

Zatím je ale tato bizarní praktika stále legální a každoročně se jí účastní stovky rodin. Nedávno prý byla prováděna ve vesnici Nagrala ve státě Karnataka. Rodiče, kteří své děti dali všanc, berou tuto ceremonii jako prestiž a náboženskou povinnost. A samozřejmě, že církevní autority tento jev jenom podporují. Otázkou je, kdo se stará o to, aby ty „letící děti“ byly skutečně zdravé a šťastné...
 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5