Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Automobilka Hurtan / foto: Spanish Coches/Creative Commons/CC-BY-2.0

Historie automobilky Hurtan

Hurtan - jméno, které řekne něco určitě skalním fanouškům aut. Jedná se o španělskou automobilku, která se mimo jiné vyznačuje i tím, že se zabývá malosériovou výrobou.

Specifická výroba

Byla založena v roce 1991 Juanem Hurtadem Gonzálesem. Společnost sídlí v Santa Fe, poblíž Granady. Je také specifická tím, že její auta se v uvozovkách pyšní retro designem. U nás opravdu toto auto potkáte jen stěží, ovšem na prodej tu jsou. Konkrétně by se mělo jednat o dva kusy. Je to vlastně svým způsobem rarita, protože automobilky prodávají po světě miliony aut. Ovšem Hurtan ne - u nás pouze dva typy. Jedním z nich by mělo být Albaycín 2P. Toho představili už v roce 2004 a je to malý roadster.

Hurtan

Jako základ posloužil Renault Clio

Roadster stojí na podvozku Renaultu Clio a k tomu se využívá i francouzského motoru. Jedná se o válec o objemu 1,4 litru o výkonu 72 kW, což znamená 98 koní. Ten je spojen s manuální převodovkou o pěti stupních. Karoserie je z laminátu. Tím pádem toto vozítko neváží ani tunu. To je dobré hlavně z hlediska dynamiky, která by nemusela být vůbec zlá. Ovšem je třeba počítat s pohonem předních kol, jak je to u Clia běžné. Tento kus stojí u nás téměř půl milionu korun.

Clio posloužilo i pro druhý u nás prodávaný typ Hurtanu - Grand Albaycin Sport. Ten má dvoulitrový čtyřválec o výkonu 147 kW - 200 koní. K tomu ještě manuální převodovku o šesti stupních. Prodává se za 749 000 Kč. U obou modelů naleznou zákazníci uvnitř hodně dřeva a kůže.

Hurtan

Velántur Cars

Pro výše jmenovanou společnost z Francie navrhl Hurtan retro design. V podstatě se jedná o karoserie retro kupé. Půjde o první naplno poháněné elektrickou energii vozidlo, vyrobené přímo ve Španělsku. Uvidíme, jestli a jak se to bude prodávat.

 

Zdroj:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hurtan

 

Historie automobily Hurtan

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!