Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rosslynská kaple / foto: shutterstock

Tajemný kód v Rosslynské kapli vzbuzuje zvědavost tisíců návštěvníků

Kaple ve skotské Rosslynu nedaleko Edinburghu byla postavena rodem St. Clairů již v roce 1446. Její původní podoba ve tvaru kříže se sice do současné doby nedochovala, přesto však její zbytky vzbuzují dodnes mnoho otázek.

Pohřeb bez rakve

V hrobce místní kaple jsou mužští členové rodiny St. Clairů pohřbíváni bez rakví. Při odkrývání jedné z hrobek byla průzkumem odhalena ve zdech mezi kryptami přítomnost několika kovových předmětů, k nimž nebylo možné se dostat. Právě pod Rosslynskou kapli pak závěrečná kapitola kultovní knihy Šifra mistra Leonarda umístila poslední pozici bájného Svatého grálu.

Symbolické zdobení kaple
Symbolické zdobení kaple – Zdroj: Shutterstock.com

Učedníkův sloup

Traduje se, že výjimečně zdobený Učedníkův sloup přibyl do kaple v průběhu 18. století, kdy jej vytesal zednický učeň, v době, kdy se jeho mistr vydal na cestu do Říma. Ten po návratu dílo svého svěřence obdivoval, ale zároveň v něm vzbudilo žárlivost, kvůli které svého učedníka zabil.

Strop plný symbolů

Dodnes nerozluštěnou záhadnou je však strop Rosslynské kaple, který je zdoben 213 rytinami mystických symbolů, o jejich funkci i původu se dodnes spekuluje. Záhadou jsou pro generace historiků i hudebních vědců, kteří si myslí, že se jedná o jakýsi systém zápisu hudby. Něco na způsob našich not. Z výzdoby byl dokonce hudební kód dešifrován a skladba, která na jeho základě byla zkomponována, zazněla v kapli v roce 2007. Někteří záhadologové pak ve výzdobě spatřují tajemné šifry, které je mají dovést k materiálním i jiným podkladům. Ať již mají pravdu jedni, nebo druzí, anebo se časem dočkáme úplně jiného vysvětlení, jedno je jisté. 21 metrů dlouhá kaple, jejíž výška dosahuje úctyhodných 13 metrů, rozhodně stojí za návštěvu. Před její monstrózní krásou zůstanete v úžasu.

 

Zdroje:

https://www.rosslynchapel.com/

https://www.visitscotland.com/info/see-do/rosslyn-chapel-p564661

Tajemný kód v Rosslynské kapli vzbuzuje zvědavost tisíců návštěvníků

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!