Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Berlín / foto: shutterstock

Pád Berlínské zdi: Jak rok 1989 změnil podobu moderního světa

Světové události se často odehrávají rychle, ale rychlost a síla změn v roce 1989 se jim těžko vyrovná. Vyvrcholila jednou z nejslavnějších scén světové historie, a to pádem Berlínské zdi.

Zeď padla částečně kvůli byrokratické nehodě, ale uprostřed vlny revolucí, které zanechaly komunistický blok vedený Sovětským svazem na pokraji zhroucení a pomohly definovat nový světový řád.

Rozdělené Německo
Rozdělené Německo – Zdroj: Shutterstock.com

Jak došlo k pádu zdi?

9. listopadu 1989, pět dní poté, co se ve Východním Berlíně sešlo půl milionu lidí na masovém protestu, padla Berlínská zeď oddělující komunistické východní Německo od západního. Východoněmečtí představitelé se snažili uklidnit rostoucí protesty uvolněním hranic, což východním Němcům usnadnilo cestování. Neměli v úmyslu otevřít hranice úplně.

Berlínská zeď
Berlínská zeď – Zdroj: Shutterstock.com

Proč byla zeď zbořena?

Po druhé světové válce byla Evropa rozdělena Sovětským svazem a jeho bývalými západními spojenci a sověti postupně vybudovali takzvanou „železnou oponu", která oddělovala východ od západu. Poražené Německo si rozdělily okupační mocnosti – USA, Velká Británie, Francie a SSSR, a východní část obsadili právě sověti. Východní Německo, oficiálně známé jako Německá demokratická republika, se stalo opěrným bodem Sovětského svazu v západní Evropě.

Berlín byl však rozdělen na čtyři části: britská, francouzská, americká zóna na západě města a sovětská zóna na východě. Západní Berlín se stal ostrovem obklopeným komunistickým východním Německem. Zeď byla nakonec postavena v roce 1961, aby se zamezilo odchodu lidí z východního Berlína na západ.

Rozdělení sfér moci v Německu
Rozdělení sfér moci v Německu – Zdroj: Volodymyr / Shutterstock.com

Revoluční vlna

V komunistickém bloku se již rozvíjela reformní hnutí. Léta aktivismu a stávek v Polsku vyvrcholila tím, že tamní vládnoucí komunistická strana odhlasovala legalizaci zakázaného odborového svazu Solidarita. V únoru 1989 Solidarita jednala s vládou a v létě se v částečně svobodných volbách dostala do parlamentu. Ačkoliv si komunisté ponechali kvótu křesel, Solidarita obsadila všechna místa, kde mohla kandidovat.

V srpnových vedrech otevřelo Maďarsko své hranice s Rakouskem na západě a umožnilo tak východoněmeckým uprchlíkům útěk. Železná opona se pomalu hroutila. Československo, jehož snaha o liberalizační reformy byla v roce 1968 brutálně potlačena, poskytlo další možnost úniku. Východní Němci mohli do sousední socialistické země cestovat bez omezení a začali po stovkách zaplavovat tamní západoněmecké velvyslanectví, a nakonec byli vlakem evakuováni na západ.

 

Zdroj:

https://www.gq.com/story/golf-le-fleur-store

Pád Berlínské zdi: Jak rok 1989 změnil podobu moderního světa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!