Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Marie Curie-Sklodowská / foto: Wikipedia

Marie Curie: Průkopnice vědy, která jako první žena získala Nobelovu cenu

Marie Curie-Sklodowská byla neobyčejnou ženou. Drobná a nenápadná držitelka Nobelovy ceny, patří mezi nejznámější fyzičky. Jaký byl život této geniální osobnosti?

Dvojnásobná držitelka Nobelovy ceny, o které Albert Einstein prohlásil, že byla jedinou slavnou osobností, kterou nezkazila sláva. Těžké začátky tak do značné míry ovlivnily její charakter. A jak se stalo, že nenápadná žena subtilní postavy se stala věhlasnou průkopnicí vědy?

Vážil si jí i Albert Einstein
Vážil si jí i Albert Einstein – Zdroj: Oleg Golovnev / Shutterstock.com

Dcera z polské učitelské rodiny

Otec přednášel matematiku a fyziku na školách ve Varšavě. Matka působila rovněž jako učitelka. Marie měla čtyři sourozence. Všichni toužili po vzdělání. Touha za poznáním a učením Marii dovedla do Paříže. Zde bydlela u rodiny své sestry lékařky, která však vedla rušný život. Večer býval ve znamení návštěv, popíjení čajů a přes den přijímání pacientů, což Marii vadilo.

Chtěla mít klid na studium. Našla si proto byt v Latinské čtvrti. Přestěhování a klid na učení přineslo Marii úspěch, neboť při diplomatických zkouškách fyziky v roce 1893 skončila jako první, následující rok pak jako druhá. Úspěšná mladá studentka získala i polské zahraniční stipendium a mohla se připravovat na doktorát. A jelikož se potřebovala s někým o práci poradit, zašla tedy v roce 1894 za mladým a perspektivním vědcem Pierrem Curiem. Toto setkání se jí stalo osudným.

Svatba se šarmantním Francouzem

Její schůzka s Pierrem Curiem měla pro Marii nečekaný spád. Její touha po vědění Pierra fascinovala. Začal ji zvát k rodičům a záhy jí nabídl sňatek. Marie byla v rozpacích, neboť to znamenalo, že by musela zůstat natrvalo ve Francii, přestože stále uvažovala o návratu zpět do Polska. Nakonec neodolala a Pierra si vzala v roce 1895. Nutno podotknout, že svého rozhodnutí nakonec nelitovala.

Společně se podíleli na vývoji atomové bomby
Společně se podíleli na vývoji atomové bomby – Zdroj: Shutterstock.com

Dvojnásobná držitelka Nobelovy ceny

Jako první žena na světě získala v roce 1903 Nobelovu cenu za fyziku a o osm let později druhou, tentokrát za chemii. Marie Curie-Sklodowská je nejznámější a nejslavnější fyzičkou všech dob.

Se svým manželem Pierrem přispěli k rozvoji medicíny v léčbě rakoviny, ale také k vývoji atomové bomby. Drobná vědkyně se za svůj život střetla však i s nenávistí, nevyžádanou pozorností, skandály. Přesto byla oddaná vědě a za svůj výzkum položila život. To z ní učinilo jednu z nejproslulejších vědkyň na světě.

 

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-madame-curie-usmrtil-prvek-ktery-objevila-40058806

https://www.aktuality.sk/clanok/x0F5D2U/marie-curie-30-faktov-a-zaujimavosti-z-jej-zivota/

 

 

Marie Curie: Průkopnice vědy, která jako první žena získala Nobelovu cenu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!