Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Děti ve třídě / foto: shutterstock

Česká republika nabízí dětem lepší zázemí než USA

Češi se podle dokončené studie výzkumného centra UNICEF umístili na celkovém 20. místě ve kvalitě života dětí. Ze 41 vyspělých států tak v žebříčku obsadili mírný nadprůměr a za sebou nechali i takovou velmoc, jakou je Amerika.

Ve Florencii byly 15. června zveřejněny výsledky studie výzkumného centra UNICEF. To posuzovalo jednotlivé rozdíly v úrovni života dětí mezi vyspělými státy světa. V obsáhlé zprávě se měřily tzv. udržitelné cíle rozvoje, které měly vliv na celkové skóre ve kvalitě života dětí.

SSA mezi nejhorší pěticí

Žebříček letos ovládly tři skandinávské země (Dánsko, Finsko, Norsko), kde je podle studie zázemí pro výchovu dětí vůbec nejlepší. Naopak na samém chvostu tabulky leží Bulharsko a Chile. Překvapující je i výsledek Spojených států amerických, které se umístily na velmi nelichotivém místě. Patří mezi pět nejhorších zemí v hodnotícím žebříčku. Naopak Česká republika obstála poměrně dobře, ziskem 20. místa se zařadila mezi lepší polovinu vyspělých států, což lze považovat za úspěch.

Samotný žebříček není přitom ničím převratným, UNICEF jej sestavuje každoročně. Letos se jednalo v pořadí již o čtrnáctou zprávu. Hlavním cílem studií je porovnat rozdíly mezi jednotlivými státy a získat co nejvíce informací, aby bylo možné na zázemí dětí lépe pracovat. Letos se ukázal jasný fakt, že ani rostoucí ekonomika ve světě ještě sama o sobě nezajišťuje lepší kvalitu života.

Ze studie vyplývá, že každé páté dítě žije v relativní chudobě a každé osmé zažívá v rodině problémy s nedostatkem jídla. „Vyspělé státy by se měly soustředit na snížení rozdílů a prostřednictvím systémových opatření a zajistit tak zlepšení životních podmínek těch nejzranitelnějších,” říká ředitelka centra Innocenti Sarah Cook.

Děti si hrají
Děti si hrají

Tři čtvrtiny studentů v Česku dovrší požadovaného vzdělání

Vůbec nejlepšího ohodnocení z deseti měřených cílů dosáhla Česká republika v kategorii „mír, spravedlnost a silné instituce”. V tomto ohledu obsadila šestou příčku. Naopak nejhoršího výsledku se Češi dočkali v kategorii „méně nerovnosti,” kde jim patří až 31. místo. Dokazuje to tak, že jsou v Česku mezi kvalitou života dětí poměrně velké rozdíly.

Rozdíly ale naopak nejsou velké mezi muži a ženami. Co se rovnosti pohlaví týče, zaznamenává Česká republika dobré výsledky. Pouze 2% žen zažila do věku 15 let sexuální násilí, což je v porovnání s průměrem ve světě relativně malé číslo.

Zajímavým hlediskem se stala také kvalita vzdělání. Jak si v Česku poměrně ostře kritizovaná výuka dětí vede v porovnání s konkurencí? Celkové 22. místo značí poměrně jasný standard. 70% patnáctiletých dosáhne požadované úrovně vzdělání v matematice, čtení a přírodních vědách. Takové výsledky přinesla letošní studie. Zda-li si je kompetentní osoby vezmou k srdci a postarají se o zlepšení postavení Česka v rámci ostatních vyspělých států, se dozvíme zase za rok. 

Česká republika nabízí dětem lepší zázemí než USA

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!