Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moravská vlajka / foto: zamoravu.eu

Morava se zítra zahalí do žluté a červené barvy

Přichází státní svátek - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Co to ale znamená pro východní část našeho území? Pokud tam žijete, nebo se na Moravě zrovna budete vyskytovat, jistě si toho všimnete.

Tento den si připomínáme příchod slovanských věrozvěstů – Cyrila a Metoděje. Psal se rok 863. A oni tehdy přišli do Velkomoravské říše, proto se na Moravě tento svátek slaví trochu více, nežli třeba v Čechách. Poslední dobou si ovšem Moravané v tento den připomínají i další symbol svého národa – vlajku. 1325 moravských radnic, což je více než dvě třetiny celkového jejich počtu, vyvěsí vlajku Moravy společně s českou nebo vlajkou obce. A jaká vlastně je? Jak už název článku napovídá, je červeno-žlutá, případně ještě „ozdobená“ modrým znakem moravské orlice. Červená barva symbolizuje oheň vlasteneckého zápalu, kdežto žlutá slunce, ke kterému se dříve Moravané obraceli se starobylou sluneční přísahou. V období nadvlády Rakouska- Uherska žlutá barva symbolizovala ještě „doplňující“ význam, tedy spojení s bratrským Rakouskem a věrnost jejímu císaři.

Moravská vlajka v Dačicích.
Moravská vlajka v Dačicích.


Počet radnic, které vyvěšují Moravskou vlajku, rok od roku vzrůstá. Poprvé červená a žlutá vlála v 75 obcích v roce 2010, tedy před 7 lety. O rok později číslo vrostlo na 226. Číslo tisíc bylo překonáno před dvěma lety, aby dosáhlo rekordu letos - 1325. Chybí tedy ještě nějakých 650 obcí na Moravě, které se k iniciativě mohou připojit v budoucnu. Nicméně, to už není důležité, protože vlajky letos vyvěšují i muzea, kulturní spolky, firmy, ale i prostí občané třeba na zahradě. Morava tedy bude žluto-červená v každém případě.
Co na to Čechy a Slezsko? Nebylo by dobré také občanům připomenout českého lva a slezskou orlici? Anebo rovnou vyvěsit slovanskou vlajku, neboť Cyril a Metoděj přišli zvěstovat víru pro nás, všechny Slovany? To už je k zamyšlení pro každého z nás.

Morava se zítra zahalí do žluté a červené barvy

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1