Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
New York City October / foto: shutterstock

Urban Nation, první galerie pouličního umění, byla otevřena v Berlíně

V polovině září byla v německé metropoli otevřena nová galerie Urban Nation. Je zasvěcena street artu a návštěvníci v ní mohou vidět díla uznávaných umělců jako Banksy nebo Blek le Rat.

Umění, které (ne)patří na ulici

Pro některé jde o vrchol svobodného umění, jiní ho považují za obyčejné znečišťování ulic a ničení majetku. Řeč je o street artu, který dnes zdaleka neznamená jen pouhé graffiti na zdech. Moderní pouliční umění zahrnuje mnohem více médií a technik, včetně videoprojekcí či tzv. street instalací. Potenciál tohoto uměleckého hnutí si uvědomují i v Německu, neboť v Berlíně byla v září otevřena první streetartová galerie.

Urban Nation je vůbec první mezinárodní institucí, která se pouličnímu umění věnuje. Počátky tohoto hnutí se přitom datují do 70. let minulého století; první graffiti se začala objevovat v tunelech newyorské podzemní dráhy právě v této neklidné době.

Trvalo ovšem několik desítek let, než se na tyto výtvory začalo nahlížet jako na umělecká díla, a tak streetartoví umělci tvořili potají a nelegálně, často pod rouškou noci.

Pouliční umění - Mural Glasgow
Pouliční umění - Mural Glasgow

Umění a demokracie

V dnešní době se pohled veřejnosti i kritiků na street art pomalu mění. Muzeum a galerie Urban Nation vystavuje přes sto děl těch nejznámějších streetartových umělců, jakými jsou Shepard Fairey, 3D, Ron English nebo Blek le Rat.

Právě Blek le Rat, pravým jménem Xavier Prou, absolvent prestižní pařížské École des Beaux-Arts, je jedním z nejznámějších francouzských streetartových umělců vůbec; v 80. letech se proslavil mimo jiné sprejováním černých krys (odtud le Rat). Stále populárnější street art považuje za jedno z nejdůležitějších hnutí druhé poloviny dvacátého století, zejména pak pro jeho rozmanitost.

„Myslím, že toto nové muzeum je průlomové,“ dodává Blek le Rat. „Je velký úspěch, že jsme coby umělci přijati do takové instituce. Je to ovšem docela podivné, protože na jedné straně jsme rebelové – kteří tvoří umění tam, kde se to nesmí, a riskují tím i zatčení –, ale na straně druhé zjistíte, když mluvíte se streetartovými umělci, že všichni chtějí, aby jejich díla byla vystavována v muzeích a prodávala se v Christie (aukční dům, pozn. redakce). Chtějí toho být součástí.“

Galerie Urban Nation, jejíž provoz byl slavnostně zahájen 16. září, je pro veřejnost otevřená od čtvrtka do neděle, a to v čase od 10.00 do 18.00. Vstupné je zdarma.

Urban Nation, první galerie pouličního umění, byla otevřena v Berlíně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!