Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Schody v Paříži / foto: shutterstock

Pouliční umění v Paříži

Pařížská pouliční umělkyně zdobí ulice metropole, loni tvořila sochy z matrací, nyní stlouká miniaturní domky

Pařížská pouliční umělkyně Lor-K miluje město a ráda vdechuje život starým věcem. Například loni tvořila ze starých matrací ‚sochy‘ oblíbených pokrmů a nyní stlouká přímo na ulici miniaturní domky.

Obrovská vafle se šlehačkou, veliký kebab či tabulka čokolády. Takto se dá popsat loňská tvorba francouzské pouliční umělkyně Lor-K, která se rozhodla vdechnout život odloženým věcem. V rámci svého projektu Eat Me přeměňovala staré matrace, polštáře a peřiny na repliky oblíbených pokrmů.

Žádná ze soch ovšem neputovala do muzea ani k soukromému sběrateli; díla zůstala na ulici, kde se z nich mohli těšit obyčejní Pařížané. Jedinou památkou na zajímavé výtvory jsou tak fotografie na webových stránkách pouliční umělkyně.

„Svá díla nevnímám jako sochy, které by měly skončit v muzeu, ale jako experiment,“ říká Lor-K. „Pro mě není zajímavý ten objekt samotný, ale spíš celý koncept. (…) Co víc, mé výtvory se vyvíjejí, nejsou konzistentní, působí na ně čas, ale i lidé, kteří jsou kolem.“

Ukázka pouličního umění v Paříži
Ukázka pouličního umění v Paříži - poštovní schránka

Nebylo to ovšem poprvé, kdy Lor-K pracovala se starými matracemi a polštáři. Stejný materiál používala i při vytváření skulptur v rámci projektu Objecticide. „S matracemi jsem již pracovala a přišlo mi, že potenciál předchozího projektu nebyl zcela naplněn. Zkrátka jsem se musela znovu vrhnout do práce s tímto materiálem,“ dodává Lor-K.

Zajímavý nápad vytvářet sochy pokrmů se zrodil již v roce 2014. Když tehdy Lor-K cestovala po Evropě v rámci projektu V tomto světě (Dans ce monde), všimla si, že ve velkých městech a na letištích jsou k dostání stejná jídla nehledě na místní kuchyni. „V tu chvíli jsem pochopila, že ‚masový potravinářský průmysl‘ se stal realitou: Suši, pizza nebo burrito jsou dnes univerzálními pokrmy,“ podotýká umělkyně.

Matrace a polštáře opustila Lor-K na začátku tohoto roku a nyní se věnuje tvorbě malých dřevěných domků v rámci projektu Home Street Home. Avšak i po těchto miniaturách zůstávají umělkyni jen fotografie. Její díla zkrátka patří všem obyvatelům metropole.

Pouliční umění v Paříži

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!