Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stavebnice Seva 2 / foto: stavebniceseva.cz

České stavebnice, které slaví návrat

Ve školkách boduje SEVA, se stavebnicí MERKUR si děti hrají již skoro 100 let.

Nedávno jsme se podívali do historie jedné z nejoblíbenějších dětských stavebnic Lego, která je celosvětově známá a populární. Zdárně jí však na paty šlapou tuzemské stavebnice, se kterými si hráli už naši rodiče v době, kdy sehnat "zápaďácké" Lego bylo téměř nemožné. Po období útlumu a částečného zapomnění se naše stavebnice opět vrací nejen do světa dětí, ale díky neustálému rozvoji a inovacím bodují i u starších stavitelů.

Stavebnice Merkur

Počátky výroby stavebnice jsou datovány k roku 1920, kdy pan Jaroslav Vancl založil firmu Inventor. Stejný název nesla i stavebnice, předchůdce dnešního Merkuru. Postupným vylepšováním byly kovové části stavebnice spojovány šroubky a matičkami velikosti M 3,5. Tímto krokem se stavebnice přiblížila reálnému konstruování a umožnila tak větší možnosti pro hru a tvořivou práci dětí. S přechodem na nový systém byla pro

stavebnici registrována nová ochranná známka MERKUR. První řada stavebnic zaujímala rozpětí od č. 1 do č. 3. Na přelomu třicátých a čtyřicátých let minulého století se řada stavebnic rozrůstala až po velkou stavebnici č. 7.

V roce 1933 se začala vyrábět stavebnice s možností stavby některých elektrických modelů MERKUR ELEKTRUS. Vývoj pokračoval až do počátku druhé světové války již jen drobnými úpravami krabic, návodů a součástek.

Po válce nastává návrat k původní výrobě včetně oblíbených vláčků, stavebnice MERKUR byla od 60. let 20. století kovopodnikem Broumov exportována přes Pragoexport do celé Evropy. 

Po revoluci nastalo zastavení výroby a vypadalo to, že společnost se již z nepovedené privatizace nevzpamatuje. Znovu pozvedl MERKUR až vnuk Jaroslava Vancla Jaromír Kříž. Jen díky jeho zájmu a rozsáhlému jednání se podařilo výrobu plně obnovit a zachránit tak nejznámější českou hračku. Zájem o koupi projevila i firma Meccano z Francie, která chtěla Merkur odkoupit jen proto, aby se zbavila největšího konkurenta. Mnoho nechybělo a stavebnice Merkur mohla skončit navždy jen ve vzpomínkách. To se však nestalo a tak Merkur žije, dál se rozvíjí do ucelených řad malých a velkých stavebnic a úspěšně proniká na trhy tuzemské i zahraniční.

Stavebnice Seva

Stavebnice Seva je také ryze český výrobek. Vyrábí se ve stejném provedení od uvedení na trh v roce 1979. Stavebnici tvoří modré kostičky a bílé spojovací kříže, plastové dílky, které se navzájem propojují, až vznikne charakteristická síť, typická pro modely Seva. Hotový model se ještě může vylepšit barevnými výplněmi.

Stavět se dají ploché obrazy (u menších dětí), ale samozřejmě Seva je určená ke stavbě normálních prostorových objektů.

A to může být skutečně cokoliv – domečky, auta, letadlo, jeřáb, traktor, autobus, nábytek do domečku, zvířata …, prostě vše, co si děti vymyslí. Jako doplněk lze dokoupit panáčka Seváčka a tím si celou hru oživit.

Kromě klasických řad určených pro malé děti existují i řady Technic a Elektro, které jsou stavebně složitější a jsou určeny pro starší děti. Seva Technic je vhodná pro stavbu funkčních modelů a strojů. Klikou je možno pohánět jeřáb nebo kolotoč, kola letadla pohání vrtuli a další. Pro stavbu funkčních modelů je určena Seva Elektro, jejíž součástí je motorek s převodovkou.

Merkur i Seva jsou běžně k dostání v jakémkoliv hračkářství, a proto neváhejte a potěšte některou z nich své děti. Uvidíte, že nakonec budete vtaženi do hry i vy a můžete tak společně trávit dlouhé zimní večery společně nad jednou z oblíbených stavebnic.

České stavebnice, které slaví návrat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!