Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tom Hanks / foto: shutterstock

Tom Hanks exceluje také jako spisovatel!

Jeden z nejtalentovanějších herců dokazuje svojí novou knihou, že je také nadaným spisovatelem. Čím vyniká jeho kniha sedmnácti povídek s názvem Neobvyklý typ?

Dva roky psaní na různých typech psacích strojů

Málokdo asi ví, že tento hollywoodský herec a dvojnásobný držitel Oscara je zároveň vášnivým sběratelem klasických psacích strojů. S tímto koníčkem také propojil svoji literární činnost a každou ze sedmnácti povídek napsal na jiném typu psacího stroje. V průběhu dvou let, během pracovního života, kdy působil na rozličných místech, jako byl New York, Atlanta, Budapešť či Berlín, tvořil povídkový soubor, který si máme možnost přečíst díky překladu Vladimíra Medka také v českém jazyce. Knize věnoval každou volnou chvíli, psal doma, na dovolené, v kanceláři i při cestování letadlem.


Různorodá témata o nevyzpytatelném osudu

V Hanksových povídkách se promítají životy odlišných postav v různých dobách i situacích. Veterán z druhé světové války, který sám v sobě řeší prožitá traumata, sexuální aférka mezi dvěma nejlepšími přáteli, novinář nechápající směřování dnešního moderního světa, dospívající mladík, kterého dostihne tajný život jeho otce, muž prchající do New Yorku před občanskou válkou ve vlastní zemi, rozvedená žena začínající nový život, čtyři přátelé letící na Měsíc a zpět v lodi, kterou si sestrojili na vlastním dvorku. To je jen malá ochutnávka z literární prvotiny, která je psaná s lehkým humorem a upozorňuje na překvapivé osudové zvraty, se kterými člověk nikdy dopředu nepočítá.


Věnováno zesnulé přítelkyni

Knihu Neobvyklý typ věnoval Tom Hanks své přítelkyni, spisovatelce a režisérce Noře Ephronové. Americká novinářka, esejistka, filmová scenáristka, režisérka a producentka ho provázela celou řadou rolí v romantických komediích, jako byl například Samotář v Seattlu nebo Láska přes internet. Za své scénáře byla celkem třikrát nominována na cenu Americké akademie filmového umění a věd Oscar a s Hanksem ji pojilo dlouholeté přátelství v osobním i pracovním životě.

Tom Hanks exceluje také jako spisovatel!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!