Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Falešné Hitlerovy deníky / foto: shutterstock

Největší literární podvody

Každý autor touží napsat bestseller. Někteří jsou však schopni udělat pro slávu cokoliv, a tak se uchýlí k podvodům. Tak vznikly Hitlerovy deníky nebo autorizovaná biografie Howarda Hughese. Za tu šel autor dokonce za mříže.

Konstantinova donace

Tato listina, již papežové používali k podpoře svých mocenských nároků na území Itálie, měla údajně vzniknout v roce 324. Píše se v ní, že císař Konstantin poskytuje tehdejšímu papeži Silvestrovi nezávislé území – zahrnující Řím a jeho okolí – i nadřazené postavení nad ostatními patriarcháty v Konstantinopoli, Antiochii, Alexandrii a v Jeruzalému, a to vše jako výraz vděku za léčbu malomocenství.

Tento dnes nejznámější padělek v historii písemnictví nebyl valné kvality a řadu otázek vyvolával již v 10. století. V 15. století pak dva učenci, německý teolog Mikuláš Kusánský a italský humanista Lorenzo Valla, analyzovali použitý jazyk a došli k závěru, že listina nemohla vzniknout v roce 324. Trvalo však několik set let, než katolická církev skutečně uznala, že jde o falzum, sepsané pravděpodobně v polovině osmého století.

Biografie Howarda Hughese

Postava letce, konstruktéra, dobrodruha a cestovatele Howarda Hughese (1905–1976) vždy vzbuzovala zájem. Ještě předtím, než Martin Scorsese o Hughesovi natočil celovečerní film Letec (The Aviator, 2004), objevila se dobrodruhova autorizovaná biografie z pera spisovatele Clifforda Irvinga (1930–2017).

Autor prohlašoval, že byl k sepsání životopisu vybrán samotným Howardem Hughesem, čemuž uvěřil nejen nakladatel – ten Irvingovi nabídl zálohu 750 000 dolarů –, ale i čtenáři. Irving ve skutečnosti samotářského Hughese nikdy nepotkal, a když došlo k odhalení celého podvodu, autor skončil ve vězení. Příběh jednoho z největších literárních skandálů se stal námětem filmu Skandál (The Hoax, 2006).

Hitlerovy deníky

Podobného podvodu se dopustil Konrad Kujau (1938–2000), když v roce 1983 nabídl šedesát (údajných) rukopisných deníků Adolfa Hitlera německému týdeníku Stern, jenž je koupil za 9,3 milionu DM. Následné odhalení pravdy vrhlo špatné světlo nejen na časopis, ale i na řadu odborníků, již deníky považovali za pravé.

Sám padělatel Konrád Kujau pocházel z Lobavy u Drážďan a od dětství byl příznivcem Adolfa Hitlera a též členem Hitlerjugend. Po konci války si otevřel bar a začal sbírat předměty z války. Domnělé deníky měly – jak tvrdil – pocházet z německého letadla, jež 20. dubna 1945 převáželo bedny s přísně tajnými dokumenty a havarovalo v Krušných horách.

Shakespearovo dědictví

Na konci osmnáctého století se proslavil William Henry Ireland (1775–1835), britský autor, který svému otci Samuelu Irelandovi předložil několik nově objevených dokumentů podepsaných samotným Williamem Shakespearem. Jejich pravost potvrdili i doboví experti a lid jásal.

Jednalo se však o podvod, neboť autorem všech dokumentů – včetně dopisu, v němž „Shakespeare“ vyjadřuje dík hraběti ze Southamptonu – byl sám William Henry Ireland. Když veřejnost podvod odhalila, Ireland, nepopíraje své činy, se dal na dráhu básníka a spisovatele. Žil a tvořil v Anglii a ve Francii, nicméně do historie se zapsal jako literární podvodník.

Největší literární podvody

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!