Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Polská vlajka / foto: shutterstock

Jak Poláci k orlici přišli a proč je vidět jen na některých vlajkách?

O Lechovi – méně známém bratrovi praotce Čecha. Ohlédnutí do doby, kdy všichni Slované mluvili jedním jazykem a obývali jednu zemi.

Bílá orlice v červeném poli je znakem polského lidu již od roku 1228. Svůj původ má však v dávných dobách, kdy slovanští bratři Čech a Lech přivedli svůj lid na dnešní české a polské území. Původní legenda vypráví ještě o třetím bratru, který je doprovázel, ten je však záhy opustil a vydal se na východ do obrovských stepí. Jeho jméno bylo Rus a v této prastaré legendě je popisován jako další slovanský bratr, který se vydává nalézt nové místo pro lepší život svého lidu. Jako druhý se odpojil Čech a vydal se na západ. Zde, jak známo, osídlil se svými lidmi krajinu okolo hory Říp, která ho nadchla svojí malebností a úrodnou půdou. Po jeho příchodu ze začaly psát další příběhy české země, které známe například z Jiráskových Starých pověstí českých.

 

Lech se se svými lidmi vydal na sever, dlouho projížděli neobydlenou krajinou, až jednoho dne se zastavili v mimořádně krásné zemi s hustými lesy a čistými vodami plnými zvířat a ryb a rozhodli se, že tam budou mít delší odpočinek. V ten moment se jim naskytl neobvyklý pohled. Na obloze zahlédli letící bílou orlici, která měla postavené hnízdo na nedalekém dubu. Bylo již k večeru a nebe bylo v tu chvíli jemně rudé s nadcházejícími červánky, což krásně kontrastovalo s rozraženými bílými křídly majestátní orlice. Rada starších vyhodnotila toto zjevení jako dobré znamení a rozhodla se na tomto místě usadit natrvalo. Brzy zde vybudovali pevnost s názvem Gniezno, což v překladu znamená právě "hnízdo", podle hnízdící bílé orlice. Orel na červeném pozadí se stal pro Poláky důležitým symbolem, který se již od středověku vyskytuje na polském erbu. Město Gniezno se později stalo významným polským kulturním a náboženským centrem a je považováno za první historické polské hlavní město. Jeho existenci potvrdily také rozsáhlé archeologické vykopávky, které zjistily, že na místě známém pod jménem Lechův vrch bylo kdysi vybudováno slovanské opevněné. V něm bylo nalezeno také místo, které bylo určené k uctívání pohanských bohů.

Zajímavé je, že bílou orlici na polské vlajce spatříte jen ojediněle. Ač je součástí oficiálního polského znaku, na oficiální vlajce Polska, která se používá na souši, ji nespatříte. Poláci mají totiž od roku 1955 schváleny dva typy vlajek. Jednu klasickou, tvořenou horním bílým a dolním červeným pruhem, a druhou, na které je do bílého pole vlajky vsazena právě bílá orlice na červeném pozadí. Vlajka s orlicí je určena pro polské námořníky, kteří ji používají během plaveb po moři, byla také schválena  pro polské zastupitelské úřady v zahraničí, obchodní lodě, letiště a letadla létající do zahraničí. Nedivte se proto, jestliže se po příletu na polské letiště setkáte s dvěma typy vlajek, obě jsou oficiální a vládou uznané.

Jak Poláci k orlici přišli a proč je vidět jen na některých vlajkách?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!