Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Brněnská katedrála Petrov / foto: shutterstock

Kde se vzal, tu se vzal...brněnský hantec?

Říkají vám něco pojmy jako zoncna, glocna nebo hózny? Nebo třeba cajzlovské bazmek? Potom máte alespoň základní pojetí o slangu moravské metropole.

Co je to hantec a jak vznikal?

Zajímavé je, že v případě hantecu se nejedná o samotný jazyk ani nářečí, ale kupodivu o slang. Ten vznikl ve 2. polovině 19. století z německých základů slov s českými koncovkami. Na stylu řeči se mimo jiné silně podepsal vídeňský vliv, bylo totiž zvykem napodobovat Vídeňáky a při mluvení příliš neotvírat ústa. U zrodu brněnské hantýrky stála zpočátku spodina - kasaři, prostitutky, zloději, kteří si upravovali podle sebe nejen morálku, ale také mluvu tak, aby jí rozuměli pouze zasvěcení členové brněnského podsvětí.

Proč již dávno nezanikl?

Hantec byl nadále v brněnském prostředí udržován a k jeho výraznému oživení došlo v 70. letech minulého století. Postarala se o to Brněnská umělecká bohéma v čele s Frantou Kocourkem. Brněnský herec, bavič a silák byl velkým znalcem hantecu, rád jím mluvil ve svých vystoupeních a napsal v něm i několik povídek.

Je hantec stále aktuální?

Dnes se o zachování a propagaci hantecu stará hlavně brněnský rodák Honza Hlaváček. Ten se rozhodl přiblížit lidem brněnskou mluvu a nejprve přezpíval všeobecně známé písně do hantecu. Vznikly tak hity jako Betelná koc - Báječná ženská, nebo Vargle - Buráky. Je autorem také několika knih, v hantecu vydal například pohádky, fóry, trapasy, ale také vytvořil samostatný Slovník brněnského hantecu. Jako bavič pořádá různá vystoupení, ve kterých ukazuje pestrost a originalitu této zvláštní mluvy, na kterou jsou všichni Brňáci právem pyšní a rádi ji používají dodnes.

Zajímavé ukázky slov v hantecu:

Přesvědčte se sami, jak zábavný umí hantec být. Nabízíme malou ochutnávku slov, která se vám budou hodit při návštěvě Brna.

Mezi nejpoužívanější slova, která v Brně uslyšíte, patří: šalina - tramvaj (z německého výrazu Elektrische Linie), čurina - legrace, hokna - práce, zoncna - slunce, čórka - krádež, šaškec - blázinec, škopek - pivo, koc - dívka. Zajímavá jsou také výrazy spojené se slovesem, například u slovesa hodit: hodit čučku - podívat se, hodit do placu - dát k dispozici, hodit sicnu - sednout si, hodit stopku - zastavit se, hodit mašlu - oběsit se, hodit kakáč - vykašlat se na něco, spacák dubové - rakev

Ale jsou tu i zajímavá slovní spojení. Například:

jednoauglé mezi blixolama kingál – jednooký mezi slepýma králem

z kirchny valí klingec – z kostela zní zvony

fachčijó jim mávačku – dávají jim sbohem

Cajzli se pohrnó do hokny krtkem – Pražáci pojedou do práce metrem

zoncna rumpluje těžké vál – slunce velmi hřeje, pálí

Až tedy budete v Brně, zkuste zajít do nějakých tradičních starých uliček mimo turistické centrum. Například někde ve čtvrti Staré Brno. Tam je možné se zaposlouchat a podobné výrazy i dnes uslyšet.

Kde se vzal, tu se vzal...brněnský hantec?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!