Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nádherný podzim / foto: shutterstock

Ideální čtení na podzim

Dny se zkracují, teplota klesá a stále častěji prší. Podzim zpravidla nepatří mezi oblíbená roční období. To ovšem neplatí pro vášnivé čtenáře, neboť dlouhé chladné večery ke čtení přímo vybízejí. Zde máme několik tipů.

Povídky a básně Edgara Allana Poea

Dílo jen málokterého autora je pro nadcházející podzim natolik příhodné. Ačkoli americký básník a prozaik Edgar Allan Poe napsal i několik humoristických či vědeckofantastických příběhů, dodnes je považován za mistra tajemných příběhů a zakladatele detektivního žánru. Mnohé jeho povídky – jako kultovní Jáma a kyvadlo (The Pit and the Pendulum, 1842), ale i méně známější Muž davu (The Man of the Crowd, 1840) – v nás svou potemnělostí a tajemnem probudí podzimní atmosféru.

Neohlížej se, miláčku a jiné povídky – Daphne Du Maurierová

Pokud Poeovy povídky považujete ‚jen‘ za mysteriózní, z díla britské autorky Daphne Du Maurierové budete mít husí kůži. Autorka gotických a hororových próz se proslavila hlavně románem Mrtvá a živá (Rebecca, 1938), jehož příběh se odehrává ve starém šlechtickém sídle na anglickém pobřeží.

Avšak i Maurierové povídky jsou zajímavé a jejich styl je nezaměnitelný, jak dokazuje výbor Neohlížej se, miláčku a jiné povídky (Don´t Look Now and Other Stories, 1971). Zvlášť první příběh je pozoruhodný, neboť líčí italské Benátky nikoli jako romantické láskyplné místo, nýbrž jako podivného plavoucí město, plné rozpadajících se budov a strašidelných opuštěných hotelů.

Podzimní příběh – Karen Williamsová

Od hororů k lásce. Podzimní příběh (Love Spell, 1993) americké autorky Karen Williamsové vypráví o venkovské veterinářce Kate a její tajemné milence Allegře. Ženy žijí ve zcela odlišných světech, což je zdrojem napětí, ale též strachu a věčné nejistoty. Jelikož dvojici sympatických protagonistek obklopuje – kromě Katiných zvířat – řada tajemných bytostí, lze příběh označit za napínavou pohádku pro dospělé.

Podzimní motýli – Bohuslav Reynek

Zajímavě se jeví i sbírka poezie Podzimní motýli (1946) českého spisovatele, malíře a grafika Bohuslava Reyneka. Podle dostupných údajů byla kniha dokončená již v roce 1943, ale vydání se dočkala až rok po skončení druhé světové války. V básních autor – známý opakujícími se křesťanskými motivy i láskou k rodnému kraji a přírodě – vyjadřuje smutek nad ubíhajícím časem i zabývá se i tématem ‚věčného návratu‘.

Říjnová země – Ray Bradbury

Výběr podzimního čtení nelze než zakončit sbírkou devatenácti povídek Raye Bradburyho Říjnová země (The October Country, 1955). Kniha obsahuje temné, snad až hororové příběhy založené na lidských pochybách a strachu z běžných věcí. Sám Bradbury o knize napsal: „V té zemi se stále rok blíží ke sklonku. V té zemi se kopce halí do mraků a nad řekami se válí mlhy, v té zemi je poledne pryč v okamžení, svítání a soumrak otálí a půlnoc je nekonečná. V té zemi žijí jen podzimní lidé, jen lidé s podzimními myšlenkami. A jejich kroky po nočních opuštěných cestách znějí jako padající kapky deště.“

Ideální čtení na podzim

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!