Poznávacím znakem venkovské kuchyně jsou především čerstvé suroviny. Samozřejmě si nemusíte všechny ingredience vypěstovat sami, ale dbát na jejich kvalitu je stěžejní. A nyní se nechte inspirovat několika recepty a tipy, které jsme pro vás k večeři vybrali.
Zeleninový salát
Vyvážená zdravá strava by měla v ideálním případě vždy obsahovat zeleninu. U poctivé večeře můžete například salátem v klidu nahradit běžnou sacharidovou přílohu.
Bez sebemenšího problému bleskurychle připravíte salát z listového salátu, okurky, papriky a rajčat. Zeleninu omyjte, nakrájejte na malé kostky a podle chuti osolte a opepřete. Jako lehká zálivka poslouží pár lžic olivového oleje v kombinaci s vinným octem. Těm z vás, kteří mají rádi výraznější dochucení salátu, doporučujeme přidat ještě trochu dijonské hořčice.
Grilované maso
Očištěné maso nakrájené na plátky naložte ideálně den před grilováním, aby se pěkně rozleželo a nasálo chuť marinády. Maso v žádném případě nenaklepávejte. Tím byste porušili vlákna, a došlo by ke ztrátě šťávy a jemnosti.
Základem marinády na maso bývá olej a hlavně koření a bylinky, případně trochu zeleniny (plátky cibule nebo česneku). V této fázi přípravy se fantazii meze nekladou, proto použijte, co vám chutná.
Maso lehce opepřete a přidejte k němu oblíbené bylinky (často se používá třeba rozmarýn) a zakápněte trochou oleje. Ale s olejem to moc nepřehánějte, jelikož by při grilování odkapával na rozžhavené uhlíky, kde by se mohl vznítit, a maso by se tak spálilo nebo začoudilo.
Při nakládání masa se také řiďte důležitým pravidlem: maso předem nesolte, to si nechte až nakonec. Sůl z masa totiž vytahuje vodu, proto pak chutná vysušeně, i když v průběhu grilování uděláte vše ostatní správně.
Před samotným grilováním nezapomeňte naložené maso s předstihem vyndat z lednice, aby se stihlo přirozeně prohřát na pokojovou teplotu, tedy 20 až 25 °C. Tím docílíte nejen kratší doby grilování, ale především maso propečete rovnoměrně a také zůstane krásně šťavnaté.
Pro uchování šťavnatosti můžete zkusit ještě trik s alobalem. Maso položte na rošt rozpáleného grilu a po chvíli, kdy se maso na povrchu zatáhne, ho dejte do alobalu a vraťte zpět na gril. Maso díky tomu ztratí méně šťávy, což jistě oceníte vy i hosté vaší zahradní party.
Pečené maso a zelenina
V případě, že vám špatné počasí neumožní vaření venku, tak vůni venkovské večeře hravě vykouzlíte i doma v troubě. Například vepřový bůček je perfektní volbou.
Vrchní tučnou vrstvu nařezejte nožem do podoby mřížky a osolte. Přidat můžete koření dle chuti, například mletou papriku. Maso obložte nahrubo nakrájenou zeleninou (cibule, česnek, mrkev), pekáč přiklopte a dejte na několik hodin péct do trouby. V závěru pokličku sundejte a dopékejte bez ní. Výpekem maso v pekáči přelijte, vznikne vám tak křupavá kůrčička. Nakrájený bůček podávejte s chlebem, křenem a hořčicí.
Koncem léta mívají hospodyňky mnohdy přebytek zeleniny, kterou zahrada v sezoně vyprodukovala. Jestli je to i váš případ, tak místo zmrazení zeleniny zvolte spíše pečení v troubě. Takto připravená zelenina se skvěle hodí k masu místo běžných příloh a zároveň jde o zdravou venkovskou klasiku.
Dopřejte si poctivou venkovskou večeři
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!