Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vesnická hostina / foto: shutterstock

Dopřejte si poctivou venkovskou večeři

Po dlouhém náročném dni přijde vhod vydatná večeře. Proto využijte příjemné letní večery a dopřejte si kulinářský zážitek ve venkovském stylu. Vaření pod širým nebem má svou nezaměnitelnou atmosféru, při které vám bude jistě chutnat více než mezi čtyřmi stěnami.

Poznávacím znakem venkovské kuchyně jsou především čerstvé suroviny. Samozřejmě si nemusíte všechny ingredience vypěstovat sami, ale dbát na jejich kvalitu je stěžejní. A nyní se nechte inspirovat několika recepty a tipy, které jsme pro vás k večeři vybrali.

Zeleninový salát

Vyvážená zdravá strava by měla v ideálním případě vždy obsahovat zeleninu. U poctivé večeře můžete například salátem v klidu nahradit běžnou sacharidovou přílohu.

Bez sebemenšího problému bleskurychle připravíte salát z listového salátu, okurky, papriky a rajčat. Zeleninu omyjte, nakrájejte na malé kostky a podle chuti osolte a opepřete. Jako lehká zálivka poslouží pár lžic olivového oleje v kombinaci s vinným octem. Těm z vás, kteří mají rádi výraznější dochucení salátu, doporučujeme přidat ještě trochu dijonské hořčice.

Grilované maso

Očištěné maso nakrájené na plátky naložte ideálně den před grilováním, aby se pěkně rozleželo a nasálo chuť marinády. Maso v žádném případě nenaklepávejte. Tím byste porušili vlákna, a došlo by ke ztrátě šťávy a jemnosti.

Základem marinády na maso bývá olej a hlavně koření a bylinky, případně trochu zeleniny (plátky cibule nebo česneku). V této fázi přípravy se fantazii meze nekladou, proto použijte, co vám chutná.

Maso lehce opepřete a přidejte k němu oblíbené bylinky (často se používá třeba rozmarýn) a zakápněte trochou oleje. Ale s olejem to moc nepřehánějte, jelikož by při grilování odkapával na rozžhavené uhlíky, kde by se mohl vznítit, a maso by se tak spálilo nebo začoudilo.

Při nakládání masa se také řiďte důležitým pravidlem: maso předem nesolte, to si nechte až nakonec. Sůl z masa totiž vytahuje vodu, proto pak chutná vysušeně, i když v průběhu grilování uděláte vše ostatní správně.

Před samotným grilováním nezapomeňte naložené maso s předstihem vyndat z lednice, aby se stihlo přirozeně prohřát na pokojovou teplotu, tedy 20 až 25 °C. Tím docílíte nejen kratší doby grilování, ale především maso propečete rovnoměrně a také zůstane krásně šťavnaté.

Pro uchování šťavnatosti můžete zkusit ještě trik s alobalem. Maso položte na rošt rozpáleného grilu a po chvíli, kdy se maso na povrchu zatáhne, ho dejte do alobalu a vraťte zpět na gril. Maso díky tomu ztratí méně šťávy, což jistě oceníte vy i hosté vaší zahradní party.

Pečené maso a zelenina

V případě, že vám špatné počasí neumožní vaření venku, tak vůni venkovské večeře hravě vykouzlíte i doma v troubě. Například vepřový bůček je perfektní volbou.

Vrchní tučnou vrstvu nařezejte nožem do podoby mřížky a osolte. Přidat můžete koření dle chuti, například mletou papriku. Maso obložte nahrubo nakrájenou zeleninou (cibule, česnek, mrkev), pekáč přiklopte a dejte na několik hodin péct do trouby. V závěru pokličku sundejte a dopékejte bez ní. Výpekem maso v pekáči přelijte, vznikne vám tak křupavá kůrčička. Nakrájený bůček podávejte s chlebem, křenem a hořčicí.

Koncem léta mívají hospodyňky mnohdy přebytek zeleniny, kterou zahrada v sezoně vyprodukovala. Jestli je to i váš případ, tak místo zmrazení zeleniny zvolte spíše pečení v troubě. Takto připravená zelenina se skvěle hodí k masu místo běžných příloh a zároveň jde o zdravou venkovskou klasiku.

Dopřejte si poctivou venkovskou večeři

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!