Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Letopisy Narnie: Princ Kaspian, / foto: Falcon

Princ Kaspian se cpe na fantasy trůn

Druhý díl Narnijských kronik přichází – a vypadá o dost jinak než jednička.

Nikdy se nic neděje dvakrát stejně. To je refrén druhého dílu Narnijské ságy... a také asi nejvýstižnější shrnutí druhého filmu. Protože zatímco první díl byla bezbarvá pohádka, kýčovitější než obraz jelena v říji, tak ve dvojce se pořádně přitvrdilo a dokonce se na to dá už koukat!

magazin.cz


Zpátky v Narnii
Na začátku filmu se hrdinové vracejí zpátky do fantasy říše Narnie, aby zjistili, že zatímco oni byli pryč jen zhruba rok, tak v mýtické zemi uběhla celá tisíciletí. Země je obsazena lehce přismahlou lidskou rasou a zlý král Miraz se právě hodlá zbavit nástupce na trůn, prince Kaspiana... a přitom vyhladit i většinu původních obyvatel říše.

A je na čtyřech dětských hrdinech, aby svět opět zachránili. Tedy... asi. Podle prvních pokusů se to moc nezdá. A nic se nikdy neděje dvakrát stejně.

magazin.cz


Bij a bij a bij trpaslíka do hlavy
Zatímco v prvním díle se pořád jen chodilo, tak tady se téměř neustále bojuje – a dokonce i zabíjí. Dvojka je mnohem temnější a drsnější, a i když i tady jsou nějaká ta roztomilá mluvící zvířátka (jedno mluví i Eddie Izzard), tak ta roztomilá mluvící zvířátka bez problémů podřezávají nepřátelské vojáky.

Zatímco v jedničce nejakčnější scéna spočívá v tom, že hrdinové skáčou po krách přes řeku, tak tady se to řeže od začátku do konce – a scéna nepovedeného útoku na hrad, který končí nelítostným masakrem, rozhodně není pro moc citlivé děti. A i když i tady přijde nakonec záchrana z rukou Aslana, tak až skoro úplně na konci. Do té doby si musí hrdinové poradit sami – a vyzkoušet i nějaké ty strategické triky.
   

magazin.cz


S pravdou ven
Nebudeme si nic nalhávat, i druhý díl Narnie je určený především dětem (pravda, trochu otrlejším a cyničtějším), ale musí se nechat, že je scénář rozhodně zajímavější a promakanější, než byl u jedničky. Dojde i na didaktické momenty, ale ty jsou naštěstí osekané na totální dřeň.

Petr, který byl v prvním díle hrdinou, se tady okamžitě opět chopí heroické role a následkem toho dojde k pěknému masakru. Ale moc se to neřeší, není nějaká psychická krize, jede se rovnou dál. Což je fajn.

Stejně tak fajn je hlavní padouch Miraz, který občas ucedí nějakou hlášku, ale hlavně je to suchý pragmatik, který ví, že ho všichni nesnáší a je s tím celkem smířený.

Vůbec jsou tu zajímaví padouši, kteří zdaleka nejsou jednotní a každý z nich má nějaký svůj vlastní motiv a ambice. A stejně tak je to i na straně klaďáků, díky čemuž se někdy objeví problémy na místech, kde by je nikdo nečekal.

Navíc se režisér Andrew Adamson probral z mrákot a občas i předvede nějakou akčnější scénu... jen škoda, že herci hrajou pořád stejně bezvýrazně jako v prvním díle a nejcharismatičtější z nich jsou jezevci, myši a padouši.

magazin.cz

Prafantasy v akci
Rozhodně je po vybledlé jedničce Princ Kaspian daleko zajímavější biják... pokud si uvědomíte, že vznikl podle knihy napsané v roce 1950, v době, kdy fantasy ještě chodilo na nočníček. A že je to v podstatě náboženská fantasy (ale klid, tyhle motivy jsou v tomhle díle mnohem potlačenější než v jedničce, takže na film může s klidem vyrazit i rodina satanistů).

Princ Kaspian není snímek, který by otřásl základy žánru, ale pro mladšího bráchu či sestru by to mohl být příjemný napínák... a i starší diváci ho můžou strávit bez nějakého většího otřesu.

magazin.cz

Letopisy Narnie: Princ Kaspian, Chronicles of Narnia: The Prince Caspian, VB/USA 2008, režie: Andrew Adamson, hrají: Ben Barnes, Liam Neeson, Eddie Izzard, Tilda Swinton

Hodnocení: 7/10
V kinech od:
19.6.2008

Podívejte se na trailer:

Těšíte se na nové Letopisy Narnie?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 59