Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Madagaskar 2 / foto: Bontonfilm

Madagaskar 2. Staří známí jsou zpět

Do kin přišlo druhé pokračování animované komedie Madagaskar. Jaké je?

Kdysi dávno u nás šel Seagalův film Under Siege, který čeští distributoři přejmenovali na Přepadení v Pacifiku. To bylo v pohodě, protože v něm skutečně šlo o přepadení a ještě k tomu v Pacifiku - ovšem pak vzniklo Under Siege 2 a čeští distributoři najednou stáli před problémem, jestli můžou pojmenovat jako Přepadení v Pacifiku 2 film, který se celý odehrává ve vlaku a v oceánu se ani neomočí. Nakonec se to vyřešilo šalamounsky a zkrátilo se to prostě na Přepadení 2.

To jsou ale české překlady – ovšem někdy si tvůrci naběhnou sami. Třeba když pojmenují svůj film Madagaskar, a ten film je tak úspěšný, že si vynutí druhý díl, který na Madagaskaru jen začíná, a pak se přesouvá úplně jinam. Ale vyřešili to podobně rafinovaně jako čeští tvůrci. Pojmenovali to Madagaskar: Útěk do Afriky.

Ovšem co udělají, až budou natáčet třetí díl, to ví jen Darwin. A už teď je jasné, že třetí díl bude.

magazin.cz

Všechno při starém
Pokud jste fandové jedničky a bojíte se stěhování, můžete být zcela klidní. V druhém dílu Madagaskaru najdete všechno, co se vám v prvním líbilo. Komando tučňáků, dvojici lemurů (v českém znění mluví s ostravským přízvukem), agresivní penzistku... a někde za nimi trojici zvířecích hrdinů, kteří se tentokrát dostali až do rodné Afriky.

Příběh není nijak podstatný, ale stejně ho shrneme: hrdinové se snaží dostat letadlem zpátky do Zoo, jenže letadlo si zahraje na vývrtku a rozmázne se o africkou zeminu. Což vypadá jako problém... aspoň do chvíle, kdy se lev Alex potká se svým otcem, zebrák Marty zjistí, že není jediná zebra na světě, žirafák Melman se stane místním felčarem a hrošice Gloria narazí na podobně obézního hrošího fešáka.

Prostě všem se splní jejich tajná přání. A jak známo, není nic horšího než splněné přání. K tomu si přidejte jednoho lvího padoucha, jednu zbloudilou skupinu newyorských turistů, jednu ekologickou katastrofu a jedny opičí odbory – a máte obsah filmu.

Jelikož je postav hodně, tak se tvůrci s ničím nemažou a jedou stále vpřed, jako kdyby je honil zdivočelý tučňák. Což překvapivě není na škodu.

magazin.cz

Komediální zvěřina
Podstatou filmu jsou gagy, vtipy, hlášky a jiné zvrhlosti. A i když Madagaskar nedosahuje kvalit prvního Shreka a nehrozí nebezpečí, že smíchy poprskáte lysinu diváka sedícího před vámi, rozhodně vám dokáže rozlevitovat koutky úst do spokojeného úsměvu.

Ne každý vtip je geniální, ale většina je slušná a jen málokterý je vyloženě trapný. A samozřejmě, nejlepší ze všeho jsou jako vždycky tučňáci (přičemž jejich kápo má i poněkud perverzní milostnou linii) a párek lemurů, kteří v sobě snoubí naprostou ujetost s ještě naprostější vychcaností.

Děj sám není podstatný, jak to skončí dokážete odhadnout po deseti minutách filmu, ale to je celkem šumák, protože příběh neslouží k ničemu jinému, než aby držel jednotlivé vtipy pohromadě. A musí se mu nechat, že má neuvěřitelný spád a zábavná situace střídá ještě zábavnější situaci.

magazin.cz

V jednoduchosti je síla
V dobách co nejpromakanějších animací vsadili tvůrci na až parodicky zjednodušené figury. Žádná pseudorealita, jen nadsázka. A jak je vidět, úplně to stačí.

Navíc hrdiny v originále dabuje komediální výkvět v čele s Benem Stillerem, Chrisem Rockem a Sachou Baronem Cohenem (alias Boratem) – což si v českém dabingu zrovna moc neužijete. Na druhou stranu, lemuři mluvící dialektem jsou taky docela strandovní.

Madagaskar 2 není žádné přelomové dílo – ale je to zábavný biják, který je lepší než jednička, lepší než Shrek 3, než Kung Fu Panda... a rozhodně lepší než Kozí příběh. Ale to je koneckonců skoro všechno.

magazin.cz

MADAGASKAR 2: ÚTĚK DO AFRIKY, Režie: Eric Darnell, Tom McGrath. Hrají: Ben Stiller, David Schwimmer, Chris Rock, Sacha Baron Cohen

Hodnocení: 7/10
V kinech od 13.11. 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 265