Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oceán / foto: cojeco.cz

Oceán se vrací, Petr Muk se zlobí

Jedna z bez diskuse nejkultovnějších českých kapel se vrací – synthpopový Oceán se opět objeví na pódiích a možná i ve studiu. Má to ale háček, bude se jmenovat New Ocean a v sestavě nenajdeme zpěváka Petra Muka.

Pro mnohé fanoušky byl přitom Mukův tvárný a vroucí zpěv jedním z hlavních pilířů hudby Oceánu, kapely, která na území ČR dokázala rozpoutat kult ne nepodobný uctívání žánrově spřízněných Depeche Mode.

Oceán za sebou nechal dvě výborné desky, hrst singlů, sběratelskou kolekci 2 ½ a hity jako Ráchel, Prázdná ulice, Noc je jako... či Narcis.

Po rozpadu se Petrové Muk a Kučera společně s dvorním textařem Petrem Honsem vrhli na judaisticky zaměřený projekt Shalom.

Rozpadu Oceánu želely a dodnes želí zástupy věrných fandů a občasné zprávy o možném návratu se zatím jevily jako liché. Dnes je jasno – Oceán se vrací jako New Ocen a trojku Petr
Kučera, Jan Vozáry a Dušan Vozáry doplní zpěvačka Jitka Charvátová (ex-Fiction, Skyline).

Co mu vadí?
Bývalý hlas Oceánu Petr Muk to ale nenechal bez odezvy a rozeslal otevřený dopis, v němž se k návratu kapely vyjadřuje velmi pochybovačně. Nelíbí se mu už poangličtěný název a tvrdí, že návrat v takovéto podobě nemá smysl.

Domnívá se rovněž, že New Ocean bude pouze recyklovat starý materiál, navíc bez Mukova dobrozdání. Opravdový návrat by měl podle Petra Muka vypadat tak, že se spontánně sejde kompletní čtyřka a budou vznikat nové skladby.

New Ocean se hodlá představit na letních festivalech a repertoár budou tvořit jednak staré věci Oceánu, jednak coververze a také písně z repertoáru Fiction.

O novém albu se zatím jen uvažuje, nic bližšího známo není. Pokud jde o poměrně překvapivou volbu nového hlasu, po několika mužských adeptech sáhla kapela záměrně po dívčím vokálu, aby se vyhnula srovnávání s Mukem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 43