Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Den, kdy se zastavila Země / foto: Bontonfilm

Připravte se na chvíli, kdy se zastaví Země

I Země si potřebuje dáchnout, hodit nohy na stůl - prostě na chvíli zastavit. A od toho jsou tu návštěvníci z vesmíru. Aby jí v tom pomohli.

Původně to vypadá jako neškodný vesmírný balvan, který narazí do Země a zabije pár miliónů amerických voličů – ovšem ve chvíli, kdy balvan začne zpomalovat, zakotví v Central Parku a vyleze z něj Keanu Reeves a obří robot, je jasné, že tohle není žádný hvězdný šutrák, že tady se jedná o blízké setkání třetího druhu. A je velké nebezpečí, že to bude to poslední setkání, které kdy lidská rasa bude mít.

magazin.cz

Blízká setkání posledního druhu
Úvod filmu připomíná staré scifárny typu Blízkých setkání. Režisér Scott Derrickson dokáže skvěle pracovat s atmosférou a tajemnem - kdyby se dělala nějaká další filmová Akta X, tak bych pro Derricksona zvedal všechny své dostupné končetiny. Jenže, co je režisérovi platná veškerá snaha, když je základní příběh naivnější než vesnická dívka z filmů třicátých let.

Nechtěl bych vám plivat do štědrovečerního bramborového salátu, takže pokud chcete být napjatí, nečtěte dál.

Jak se film drží originálního filmu z padesátých let, tak dneska působí spíše jako agitka. Je to tak výchovný film, že máte chuť se hned po jeho skončení sebrat a jet za polární kruh mlátit tuleně. Máme být hodní na planetu Zemi, jo? Jasně, jen co si vezmeme pušky a prokrátíme Červenou knihu ohrožených druhů tak radikálně, až se z ní stane Červený letáček ohrožených druhů.

magazin.cz

My jsme fajn!
Navíc veškeré napětí mizí ve chvíli, kdy vám dojde, že film bude o tom, že musíme ukázat mimozemšťanovi, jací jsme vlastně fajn kluci. Jasně, budou nějaké překážky a občas něco bouchne... ale veškerou akci najdete už v traileru a o moc víc toho ve filmu není.

Den, kdy se zastavila Země je spíše komorní záležitost - což by vůbec nevadilo, kdyby byl příběh o něco zajímavější a psychologie postav trochu složitější. Vědkyně Jennifer Connelly okamžitě pochopí, že to s námi emzák myslí dobře a jme se mu okamžitě proti armádě pomáhat. Stejně tak je z rukávu tažený i její vztah s vyvdaným synem, velmi odpudivým Jadenem Smithem (synem Willa Smitha).

Na druhou stranu je tu – v nečekaně vážné roli – John Cleese. A Keanu Reeves je tu ve svém živlu. Neukazuje žádné emoce, což je snad jediný herecký part, který naprosto dokonale zvládne. Pokud potřebujete někoho, kdo se bude tvářit nezúčastněně, je Keanu Reeves váš člověk.

Ke kladům se dá připočíst i respekt k originálnímu filmu – včetně využití legendárních slov „Klaato Barada Nikto“.

magazin.cz

Re-kapitulace
Den, kdy se zastavila Země přináší zvláštní mix inteligentní režie, zajímavých nápadů a velmi naivního příběhu. Díky tomu dostává film šedesát procent... ale pokud jste zastydlý hipísák či fanatický ekolog, klidně si k této recenzi připočtete libovolný počet recyklovatelných bodů.

A ještě jeden postřeh nakonec. Pokaždé, když nějaký emzák začne uvažovat o tom, že lidská rasa možná přece jen stojí za záchranu, vždycky za tím stojí nějaké vysoké umění – Bach, Mozart, Čajkovský či jiný slavný malíř. Nevzpomínám si, že by si mimozemšťani rozmysleli naši likvidaci, protože je uchvátil death metal. A mají obvykle i dobrý vkus.

Aspoň jsem nikdy neslyšel o cizí inteligenci, která by nám oznámila, že jsme byli do mezigalaktického společenství přijati na základě písní Michala Davida a filmů Zdeňka Trošky.

To aby si člověk začal hledat jiný solární systém.

magazin.cz

Den, kdy se zastavila Země, Day the Earth Stood Still, USA 2008, 103 minut, Režie: Scott Derrickson, Hrají: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, John Cleese

Hodnocení: 6/10
V kinech od: 11.12. 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 173