Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Coldplay / foto: wordpress.com

Coldplay zase kradli?

Nemají to ti hoši umytí jednoduché, nedávno je zažalovala jakási bezvýznamná kapela, že obšlehli jednu jejich pecku. Nic z toho nebylo, ale teď je na přetřesu silnější kalibr. Coldplay nařkl z krádeže kytarový mág Joe Satriani.

Zkuste si jen tak pro zajímavost pustit skladbu Viva La Vida z poslední desky Coldplay a hned po ní Satrianiho instrumentálku If I Could Fly – srovnávací video je bez problémů k nalezení na YouTube. Podobnost je opravdu zarážející, skoro to vypadá, jako kdyby Coldplay jen vzali Satrianiho melodickou linku, přearanžovali ji a doplnili zpěvem.

Satriani prohlásil, že si nápadné podobnosti obou písní všimli i jeho známí a denně mu chodily spousty mejlů poukazujících na to, že tady se zřejmě někdo více než inspiroval.

Kytarista nyní požaduje finanční odškodnění a podíl na zisku, který Coldplay inkriminovaná píseň vynesla.

Krom slušného zisku za ni, potažmo za celou desku, kapela získala i několik nominací na cenu Grammy. Autorství skladby Viva La Vida je připsáno všem čtyřem členům kapely.

Zlodějská bublina?

Není to poprvé, co se Coldplay museli potýkat s podobným nařečním, nedávno je obvinila americká kapela Creaky Boards, že obšehli jejich song The Songs I Didn’t Write. Jejich nařčení ale hoši kolem zpěváka Chrise Martina odmítli. K incidentu s Joem Satrianim je prozatím nevyjádřili.

Kdo ví, možná Codlplay skutečně kradli a měli za to, že jejich fanoušci a posluchači Satrianiho hudby jsou natolik odlišné tábory, že se na to zkrátka nepřijde, nebo prostě jen hoši skladbu kdysi kdesi zaslechli a nyní se jim vrátila v podobě „vlastní“ písně.

Jisté ale je, že těmito incidenty nahrávají do karet všem, kteří Coldplay považují za přefouknutou bublinu, nehodnou všeho kraválu kolem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 96