Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Morandi / foto: Shutterstock

Morandi. Nejsou ti fešáci teplí?

Kdo ví? Každopádně ještě před rokem po nich v Česku neštěkl ani pes a teď je všichni milují. Po skupině O-Zone v roce 2004 osvěžila evropskou popovou scénu nová skupina Morandi.

Na rozdíl od O-Zone však neskončili jen u jednoho hitu. Soustředili se na obsah svých textů, jejich hudba je příjemná, sdílná a může ji mít rád i člověk, který běžně takový popík nesnáší. Navíc rozmilé ksichtíky obou aktérů dostatečně táhnou i davy fanynek, takže úspěch je v tomto směru zaručen.

Letní hit Angels polehoučku uspěl i v západní Evropě a nezbývá než čekat, jestli s dalším albem Morandi svou popularitu potvrdí.

V Česku můžeme být potěšeni tím, že po tom, co zde skupina Morandi v říjnu pokřtila své album N3xt, přiřítila se hned po měsíci zpět na malé koncertní turné v Praze, Teplicích a Hodoníně.

Podle svých slov jim naše hlavní město naprosto učarovalo. Pódiová šou této dvojky je dle slov účastníků naprosto velkolepá a velmi živá, kromě dvou hlavních hvězd s sebou vozí ještě čtyři tanečnice a bubeníka.

Cena za všechny prachy
Zatím byla skupina nominována na cenu MTV Europe Music Awards, kterou také 6. 11. 2008 v Liverpoolu získala. Pozor, jejich vítězství zatím však není nic závratného, protože jsou vítězi kategorie Nejlepší rumunský a moldavský hudební počin, příští rok o nich snad bude slyšet víc.

Marius Moga a Andrei Stefan Ropcea alias Randi, vstoupili na rumunskou hudební scénu v roce 2005 písní Beijo. Se songem se umístili v několika evropských hitparádách a na cenu MTV Europe Music Awards byli nominováni už tehdy, ačkoliv nevyhráli.

Na kontě má skupina už 3 alba, v každém roce zatím vypustili jedno, takže se příští rok snad můžeme těšit na další.

Oba aktéři působí zároveň v Bukurešti a okolí jako Djové, což je zatím jejich hlavní obživa. Nebudou však, hádám, dlouho čekat, a prodeje nové desky N3xt je snadno uživí.

S Angeles do Los Angeles?

Jejich vznik nebyl úplně jednoduchý, Randi musel totiž producenta Maria Mogu zhruba rok přesvědčovat, aby se společně do nějakého projektu vůbec pustili. Marius byl toho názoru, že jejich hudba je příliš náročná pro dnešního evropského popové posluchače a tím pádem nemá velkou šanci do evropských hitparád prorazit. Jejich mezinárodní způsob podání hudby i celkem hlubokých textů je však velmi chytlavý, a tak duo uspělo.

Doslova aktéři říkají, že nechtěli být tak snadno zařaditelní, přáli si, aby jejich hudba zněla inovativně a trochu jinak, a to se jim také podařilo. Není to jen čistý popík, písničky na všech třech albech jsou dost zpěvné, melodie zapamatovatelné, rytmus ovlivněný východem, Afrikou nebo třeba Portugalskem, navíc duo ve svých klipech umí slušně zahrát i na city diváka.

Když se jejich hudba líbila rumunskému publiku, pro které jsou zpěváci novodobými hrdiny, vložili veškerou svou energii do již několikrát zmíněného projektu N3xt, který spatřil rumunské světlo světa už v roce 2007.

Kapela využívá většinou angličtiny, popravdě, jak jinak se může stát tvůrcem nejen jediného hitu. Když jejich song Angels v Rumunsku uspěl, začal se Marius Moga vyjadřovat dosti neskromně o „hvězdě, která brzy zasvítí do celé Evropy“.

Ačkoli takové jednání se občas nevyplácí, jemu se to vyplatilo a nezbývá než doufat, že tento příjemně taneční projekt s kvalitním zpěvem, chilloutovým nádechem a srdceryvnými texty neupadne v zapomnění tolik vrtkavých fanoušků.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 509