Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám / foto: Bonton

Jak zůstat sám. S Megan Fox?

Nová komedie v tuzemských kinech Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám pracuje s víceméně omletým schématem.

Jasně rozdané karty

Roztomilý ňouma, který nic nedbá na to, že je okolím považován za jasného outsidera či ping-pongový míček. Krásná mrcha, která ho využívá. Šedá myška, k níž si vytvoří romantický vztah, jenž ale musí projít řadou krizí, aby vyvrcholení mohlo být náležitě velkolepé. A kromě toho sympatický, ale prohnilý nadřízený.

 

magazin.cz


Z toho se dá udělat buď nudná televizní podívaná, ale s trochou snahy i svěže působící komedie. Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám se naštěstí velmi blíží druhé variantě.


Oním otloukánkem totiž není nikdo jiný než nadšenecký šéfredaktor britského bulvárního plátku Sidney Young. Samozřejmě s „korektním“ přízvukem jako hrom. Ale nejen to vyvolá řadu pousmání poté, co je povolán do New Yorku, aby tu vzal práci redaktora v opravdu prestižním, ale konvencemi zatuchlém společenském časopisu.


Třeskutý vtip

Další desítky minut se nesou ve stylu střetnutí „zuřivého reportéra“ s podivnými archetypy namyšlených filmových režisérů, kteří jsou tak nonkonformní, až jsou hloupí, jejich neústupnými agenty a samozřejmě onou mrchou v těle překrásné herečky – aktuálního objevu.

 

magazin.cz


Jasně, že je to všechno především sranda, takže se redaktor ve skvělé stylizaci rodící se hvězdy Simona Pegga dostává každou minutu do střetu své upřímnosti a ochoty dělat práci pořádně se zaběhnutými společenskými rutinami.


A samozřejmě – roli v tom hrají padající psi z oken, kokainové výstřelky, otec jakožto špičkový filozof i situace tak trapné, až jsou vtipné.

 

magazin.cz


Romantika musí být

První polovina filmu se nese ve skutečně svěžím duchu, který koutky vašich úst nenechá spočinout ve vodorovné poloze. Jenže od druhé poloviny film poněkud zvážní, a přestože vtipných scén je stále dost, do popředí se dostává romance Sidneyho s milou kolegyní.


Nic proti tomu, ale tímto rozhodnutím se filmaři z opravdu nadějně rozjeté komedie přece jen přesunuli do ranku oněch romantických slaďáků.

 

magazin.cz


Naštěstí i toho se dokázali zhostit s grácií, a přestože do jisté míry své dílo devalvovali, stále z toho vychází velmi nadprůměrný snímek, který řadou momentů dokáže překvapit i ty, kdo si už mysleli, že jim komedie daly všechno.


Možná je to i proto, že příběh nepochází z pera scénáristů, byť byl pro potřeby filmového plátna upraven, ale jedná se o velmi živé zfilmování autobiografie skutečného „zuřivého reportéra“ Sidneyho Younga. Jestli tohle všechno zažil a jen si to nevymyslel, tak potěš koště.

 

magazin.cz


Hodnocení: 8/10

Hrají: Simon Pegg, Megan Fox, Kirsten Dunst, Jeff Bridges

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 61