Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bruce Springsteen / foto: Sony BMG

Nový Springsteen plný chytlavých odrhovaček

Americký skladatel, zpěvák a kytarista Bruce Springsteen není už zdaleka takový bouřlivák jako v dobách jeho pravděpodobně nejslavnějšího alba Born In The USA (1984).

Sází spíše na baladickou notu a začíná se tak trochu opakovat. Jeho nejnovější počin Working On A Dream má sice hitové ambice, mezi nezapomenutelná díla světového popu se ale asi nezařadí.

magazin.cz

Album má celkově poměrně nostalgickou atmosféru a je věnováno nedávno zesnulému klávesistovi Sprinsteenova E Street Bandu Dannymu Federicimu.

Povětšinou tu najdeme kolovrátkové melodie, které však poněkud po prvním poslechu vyšumí a pomoct jim snad může jen masivní nasazování do komerčních rádií.

Pro teenagery jednoznačně vyčpělá hudba, pro pamětníky odvar z někdejšího Springsteenova potenciálu.

Syrová Good Eye
Najde se zde ovšem i jedna výjimka, kterou je syrová bluesrocková skladba Good Eye s harmonikou, jež má svůj říz a dává vědět, že Bruce má na víc než jen běžný mainstream. Svůj šmrnc mají i dvě závěrečné akusticky laděné písně The Last Carnival a bonusová The Wrestler, ale opět to zřejmě nebudou evergreeny.

Ze zmiňovaných latentních hitovek je asi nejlepší hned úvodní Outlaw Pete, singl číslo jedna My Lucky Day je naopak prvoplánovou odrhovačkou.

Je otázkou, zda v budoucnosti nalezne Bruce Springsteen druhou (nebo kolikátou) mízu, tady je ovšem patrná jednoznačná stagnace. Možná se tahle hudba hodí pro poslech při jízdě autem nebo jako kulisa na vzpomínkové mejdany, případně pro pravověrné vyznavače, kteří zhltnou všechno, co Mistr udělá.

Není to rozhodně průšvih, ale tak trochu přešlapování na daném místě.

Bruce Springsteen: Working On A Dream, Sony Music, 13 skladeb, 51 minut

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 53