Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Líbáš jako Bůh / foto: Falcon

S tebou mě baví líbání

Nový film Marie Poledňákové „Líbáš jako bůh“ určitě potěší generaci našich maminek a babiček.

Příběh zamilovaných padesátníků, rozvedené učitelky Heleny (Kamila Magálová)a ženatého doktora záchranné služby Františka (Oldřich Kaiser) je okořeněn roztodivnými problémy celé Heleniny rodiny.

Její bývalý manžel Karel (Jiří Bartoška)se nad zamilovaným párem výborně baví a využije každé situace, aby přiložil polínko do ohně vzrušení, Helenin syn Adam (Roman Vojtek) svou ženu (Martha Issová) podvádí, stejně jako to dělal jeho otec, Helenina maminka (Jaroslava Adamová) má ve svém stáří také chuť na lásku a pro Heleninu ovdovělou sestru (Nela Boudová) se snad nějaký ten „líbající bůh“ také najde.

magazin.cz

Přesmskované hledání
Film provází milá a jiskřivě veselá hudba Petra Maláska a všudypřítomné moderní technologie v podobě mailu a mobilu. Kdyby Marie Poledňáková uvedla film krátce po roce 2000, bylo by to určitě něco nevídaného, dnes už ale nikoho špatně odeslaná smska nerozesměje.

Slovenka Kamila Magálová v hlavní roli se zřejmě během natáčení tak dobře bavila, že se po celou dobu filmu buď jen „vesele a upřímně“ směje nebo zběsile pobíhá a něco hledá.

Přemýšlela jsem o tom, co přinese dobré české komedii méně známá slovenská herečka a napadá mě jediné, snad jen dostatek slovenských diváků. Slovenský temperament se totiž od českého výrazně liší a afektovanost, která je Slovákům v běžném životě přirozená, působí v českém filmu, který vyniká klidně pronášenými hláškami, jako pěst na oko.

magazin.cz

Prcek válcuje
Ve filmu je však i spousta světlých míst v podobě Helenina vnoučka Bastíka, kterého hraje čtyřletý Filip Antonio a je skutečně vtipný a roztomilý. Poledňáková ho přirovnala k Tomáši Holému a nutno říci, že někdy svou přirozeností vyniká i nad dospělé herce.

Zaměstnanou mamku od dvou malých dětí dobře ztvárnila Martha Issová a v roli Františkovy manželky Bohunky film rozpumpuje výborná herečka Eva Holubová.

Oldřich Kaiser je všeobecně známý jako vynikající herec, těžko říci, jestli ho k místy afektovaným excesům strhla přítomnost slovenského temperamentu nebo jestli svou roli na pár místech zkrátka nezvládl.

magazin.cz

Nemorální zápletka?
Vycházela jsem z kina s rozporuplnými pocity. Film byl příliš dlouhý na to, aby v něm nebyly vidět chyby, na druhou stranu byl opravdu nabitý veselými momenty, jako už dlouho žádný český film nebyl. Gagy však z pera Marie Poledňákové přicházejí nuceně a střih jim určitě na přirozenosti nepřidal.

Když si vedle filmu „Líbáš jako bůh“ postavíte „S tebou mě baví svět“, všimnete si spousty podobností. Možná je to časovým odstupem, že se mi komedie z 80. let zdá tolik vtipná a nové dílo Marie Poledňákové mě sice bavilo, ale vtipy z děje vystupují a bijí do očí jako obrovská puntíkatá mašle na hlavě důchodkyně.

Na konec ještě zbývá otázka: je opravdu na místě brát nevěru jako něco běžného a navíc zábavného? Je pravda, že na jednoho muže vycházejí na světě zhruba čtyři ženy, když ale odsuzujeme islámskou polygamii, proč nám není cizí, když nakonec všichni podvádění i podvádějící tvoří jednu velkou a šťastnou rodinu?

magazin.cz


Líbáš jako bůh, Česká republika 2009, 115 min., české znění, režie: Marie Poledňáková, hrají: Kamila Magálová, Jiří Bartoška, Eva Holubová, Oldřich Kaiser, Nella Boudová...

Hodnocení: 6/10
Premiéra: 12.2.2009

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 85