Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vévodkyně / foto: Bioscop

Biják o vášnivé pratetě princezny Diany

Je sexy, extravagantní a naivně toužící po lásce. Seznamte se. Vévodkyně z Devonshiru.

Celé roky diktuje módu viktoriánské Anglii 18. století díky šatům, které si sama navrhuje. Jako první se odváží vkročit na ples s pštrosími brky v účesu, hřímat k lidu z tribun během volebních kampaní či se na ženu až nemístně zajímat o politiku.

Pánbůh jí do vínku nadělil až příliš krásy a inteligence. A tak, aby to neměla v životě tak jednoduché, bude provdána. Za muže majetného, s dobrým jménem. Která dívka by se tehdy netěšila?

magazin.cz


Radši má psy a služky

Geogiana Spencer (Keira Knigtley) hledá lásku. Nebo alespoň pochopení. A když ne ani to, tak jen vlídné slovo. Její choť, vévoda z Devonshiru (Ralph Fiennes), potřebuje dědice. Nic víc, nic míň.

I na rozlehlém panství můžete být jako ve vězení. S mužem, který není zlý, jen se zdá, že si víc rozumí se svými čtyřnohými přáteli než s vámi, slovo předehra mu nic neříká, radši se vyvaluje v postelích služek a navíc – jako na potvoru – musí být první dvě děti tolik nechtěné holčičky.

magazin.cz

Zorra se nedočkáme
Kostýmní drama se skvělými hereckými výkony Vévodkyně konečně dorazilo i do našich kin. Nečekejte akční trhák, ve kterých se po střechách Londýna prohání Zorro mstitel, ani nekonečný psychedelický příběh, z jehož abstrakce vám naskočí na zádech husí kůže.

Režisér Saul Dibb dokáže nastolit dokonalou atmosféru těžknoucího vztahu a zmařených nadějí. Dva lidé, kteří se k sobě zcela fatálně nehodí, spolu prostě musí vyjít.

magazin.cz

Zasloužený Oskar
Vyvedené drama hraje (a to i doslovně, včetně výborné muziky) spíše na notu ženské citlivosti, ale kostýmního Oskara si jistě zasluhuje. Za zmínění stojí i fakt, že filmařský tým ohrnul nos nad ateliéry.

„Použili jsme reálie, přidělali jsme si tím sice práci, protože panství Devonshir už léta nestojí, takže se točily exteriéry v Kedlestonu a Holkam Halls, interiéry pak v Somerste House v Londýně, ale ta námaha se vyplatila,“ prozradil režisér Dibbs.

Jeho korunní herečka Keira s tím rozhodně souhlasí: „Je to vážně rozdíl, ateliér nemá takového ducha, v reálném domě se i lépe hraje.“

magazin.cz

Kontroverzní panička
Roku 1997 dostala za biografický román o Geogianě Spencer, jedné z nejkontroverznějších žen anglické historie, Amanda Forman ocenění Whitbread prize za nejlepší světovou biografii.

Tehdy by ji ani nenapadlo, že se část její knihy – konkrétně úsek od svatby po smíření s osudem – objeví na plátně. Zdařil se i scénář, a tak se podařilo něco, v co tvůrci filmu ani nedoufali. Získali do hlavní role právě Keiru, která filmu zaručila úspěch.

magazin.cz

Georgiana versus Diana
Za zmínku určitě stojí i provázanost s nedávnou minulostí. Málokdo ví, že Georgiana byla příbuznou princezny Diany. Dalo by se říci, že šlo o její pra-pra-pratetičku.

Podobně jako ona si vysloužila lásku lidu a často pomluvy u lidí sobě rovných, vždy se skvěle oblékala a charisma z ní jen čišelo. Takže kdo ví, třeba se za pár let dočkáme i slzavého dramatu o zesnulé novodobé krásce.

magazin.cz


Vévodkyně, The Duchess, Velká Británie, 2008, hrají: Keira Knigtley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper. režie: Saul Ding, hudba: Rachel Portman.

V kinech od 26. února 2009.
Hodnocení: 8/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 109