Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Matthew Farrer: Slepota, / foto: Polaris

Vraždící maniak ve slepém světě

Třetí mise arbitry Shiry Calpurnie ve světě WARHAMMERU 40 000, nyní ve Slepé věži a navzdory nebezpečí, které přichází z warpu…

Po nezdaru na své poslední misi se důstojnice Adepta arbites Shira Calpurnia Lucina vrací coby vězeň do soustavy Hydraphur, aby se účastnila vlastního soudu za selhání ve službě Císaři.

Cestou k soudu však prolétají „okolo“ Slepé věže – základny obývané početnou komunitou astropatů – a kde tajemný a nebezpečný vrah právě v tomto čase zabije hlavu této enklávy psykerů.

Shira zná svojí povinnost a přijme úkol vyšetřit tuto vraždu, byť je jí její původní hodnost arbitra senioris propůjčena jen naoko a její pravomoci jsou okleštěny na nezbytné minimum.

Slepýma očima astropatů…
Příběh nás přivádí do zvláštního a neopakovatelného prostředí komunity astropatů. Přivádí nás na místo, kde je realita zmuchlaná disperzí myšlenek psykerů jako staniol od žvýkačky a kde vás vlastní vnímání zradí stejně snadno jako motor levného asijského vozidla ve vysokých otáčkách, na místo kde jedinou jistotou stability reality jsou odjištěné zbraně věčně bdělých a mlčenlivých vitiferů, připravených vystřelit mozek z hlavy každému psykerovy při sebemenším zaváhání, při sebemenším podezření posednutí tajemnými a strašlivými bytostmi warpu.

Vyšetřovat vraždu na takovém místě je velice obtížné samo o sobě a když se k tomu přidají intriky spřádající frakce astropatů ve snaze zaujmout nejvyšší post ve Slepé věži, jsou šance rozplést klubko záhad a tajemství sahajících často mnoho desítek let do minulosti minimální.

Shira se proto musí začít dívat na věci kolem sebe nejenom očima Adepta arbites, ale musí se také snažit porozumět vnímání reality viděné slepýma očima astropatů. Mrtvol pochopitelně časem začne přibývat.

Sci-fi thriller se vším všudy

magazin.cz
V sérii románů WARHAMERU 40 000 se Shirou Calpurnií coby hlavní postavou, se na rozdíl od ostatních příběhů z tohoto světa, nesetkáme s tak mohutnou porcí válečné akce jako třeba v Destrukční četě a ačkoli je hlavním motorem příběhu vyšetřování tajemné vraždy, jedná se typově spíš o thriller než detektivku, a to i včetně nepostradatelných zásahů tajných služeb. Celé je to zabaleno do sci-fi kabátku vysoké kvality, přesně střiženého BL.

Tak jako je hlavním motorem děje příběhu vyšetřování vraždy, hlavním motorem atmosféry je prostředí Slepé věže. Možná daleko větší dojem, než celkem klasická zápletka ala „Tajemství zamčeného pokoje“, zanechá náhled do centra komunity astropatů a jejich svérázného života.

I když se místy jedná o popis přeplňovaný sci-fi turbodmychadlem pojmů - ne tak na první pohled srozumitelných - v souvislostech se dá najít nadmíru neobvyklý a zajímavý pohled do možné alternativy temné budoucnosti.

Příjemná záležitost…
Ačkoli je značka BL již celkem známá vysokým standardem produkovaných titulů, Slepotu bych zařadil malinko výš než jen „lehce nad všeobecný standard v rámci žánru“.

Je to veskrze příjemná záležitost plná napětí, nečekaných zvratů a hutné atmosféry beznaděje a temnoty typické pro svět WARHAMMERU 40 000. Je to pootevřené okno do světa, kde více než co jiného platí to, co má každý uvnitř sebe sama…

Takže dříve než znovu předstoupíte před Trůn, budiž sláva Císaři!

Matthew Farrer: Slepota, překlad: Josef Hořejší, obálka: Clint Langley, vydal: Polaris, Frenštát p. Radhoštěm 2008, 240 stran, 209 Kč.

Hodnocení 7+/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 34