Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Milionář z chatrče – Slumdog Millionaire / foto: Bontonfilm

Z výkalů až k milionové výhře

Větou z titulku by se dal charakterizovat děj osmi Oscary oceněného filmu Milionář z chatrče režiséra Dannyho Boylea (Trainspotting, Sunshine).

Bylo napsáno už hodně recenzí o tomto oscarovém snímku a není proto lehké se s takovou recenzí vypořádat.

Někteří jej považují za kýč, který je uměním jen díky vyprávěcím schopnostem režiséra, jiní ho přirovnávají k Forrestu Gumpovi, ale všichni se vesměs schodují na tom, že je to Hollywood v indickém kýčovitém Bollywoodu. Poslední tvrzení je právě to, se kterým naprosto nesouhlasím.

magazin.cz

Indická reality show
Takovým převedením byl možná film Moje velká indická svatba z roku 2004, kdy indická režisérka vytvořila na motivy Jane Austenové ryze bollywoodskou podívanou s pár americkými herci. Milionář z chatrče však této charakteristice těžko odpovídá.

Sledujeme totiž Jamala (Dev Patel), který se účastní indické verze reality show "Chcete být milionářem?". Na základě každé otázky se pak odvíjí Jamalův příběh od raného dětství ve slumu přes sirotčinec až k dospělosti. Hlavní hybnou silou Jamalových činů, ať už ve střetu s bratrem, mafiány či v boji o milióny, je jeho dětská láska Latika (Freida Pinto).

magazin.cz

Jsme v Indii, tak tančíme
Samozřejmě, že i zde se na konci dočkáme bohaté taneční choreografie na nádraží, kterou hrdinové vyjadřují své štěstí a lásku, ale proč ne? Jsme přece v Indii.

Jakoby nestačilo, že velmi dramatické osudy Jamala, který v podstatě svým životem běží a běží, doprovází skvělá hudba, že oba hlavní protagonisté výborně hrají a není zde ani náznak bollywoodského přehrávání a že Danny Boyle odvyprávěl svůj příběh podle knižní předlohy velmi zajímavým a neotřelým způsobem.

Tak jakýpak nablýskaný kýč a taneční podívaná?

magazin.cz

Láska kvete i za krize
Slumdog Millionaire vám určitě představu o bollywoodské kinematografii nepřinese. Pokud o ni ovšem máte zájem, musíte mít trpělivost, pochopit jejich pohnutou mysl a posedlost barvami.

Milionář z chatrče je však naopak velmi mezinárodním filmem, který ve vás vzbudí soucit s chudými třetího světa, nakopne vás k plnění vašich naivních snů a nenechá vás ani chvilku svou realističností vydechnout.

A abyste všechen ten dramatický přísun informací rozdýchali, můžete si nakonec zvesela a oslavně zatancovat, že i v době ekonomické krize člověk může potkat lásku a naplnit své nejhlubší touhy.

magazin.cz

Milionář z chatrče, Slumdog Millionaire, Velká Británie/USA 2008, 120 min., české titulky, režie: Danny Boyle, Loveleen Tandan, hrají: Dev Patel, Anil Kapoor, Saurabh Shukla, Rajendranath Zutshi, Jeneva Talwar...

Hodnocení: 9/10
V kinech od 26.2. 2009

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 133