Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mark Millar, Bryan Hitch: Ultimates 2: Národ / foto: BBart/Crew

Ultimates vás rozsekají. Pochopitelně ultimátně

Pokud máte rádi chytré superhrdinské komiksy, máme tu pro vás dobrý tip. Ultimates jsou nejen super komiks, ale pokud se v obrázkových světech trochu orientujete, nahlas vás rozesmějí.

Když u nás vyšly první Ultimates Marka Millara, byla to zábava. Druhé pokračování v zahraničí úspěšné série je přitom ještě vtipnější a drsnější než první část. Jedná se sice o klasickou superhrdinskou týmovku, kterou mnoho čtenářů komiksu opovrhne, ale její zpracování je natolik originální, že stojí za pozornost.

Ultimates představují marvelovský vesmír v novém světle. Nikdy nekončící série, které začaly druhdy vycházet ještě předtím, než se narodili současní teenageři, kteří byli, jsou a budou hlavní cílovou skupinou superhrdinských komiksů, nějak postrádaly tah na bránu. Proto bylo potřeba přijít s něčím novým. Tím něčím byly Ultimates.

magazin.cz
I za cenu toho, že ne všechno zůstane při starém. I za cenu toho, že spousta věcí se překope od základů. Superhrdinové zkrátka a dobře museli projít revizí, aby mohli být připuštěni do 21. století. A že jim prospěla, se jasně ukazuje na příbězích S.H.I.L.D.u, a to i přes to, že Nicka Furryho přebarvili na černo, aby byl politicky korektní.

V Prvním díle šlo o veřejné mínění. Investice do superhrdinů v době relativního míru a hlavně osekávání výdajů nedělá dobrotu. Když tým superhrdinů, v němž nechybí taková jména jako Captain America, Iron Man, Thor nebo Hulk, postrádá protivníka, je to problém. Naštěstí profesor Banner závažnost celé situace pochopil, proměnil se v zeleného poděsa Hulka a zaútočil sám na New York. A tak se vše v dobré obrátilo (až na tři sta lidí, kteří se po setkání se zeleným obrem obrátili v prach).

Druhý díl pokračuje jako správný seriál bezprostředně po prvním (však se také jedná o regulérní komiksovou řadu), takže superhrdinové se musí vyrovnat nejen s domácím násilím páchaným na jedné člence týmu, ale také s invazí mimozemšťanů, kteří jsou na zemi sice už pěkných pár desítek let, ale od druhé světové války o sobě nedali vědět. Vzhledem k tomu, že mimozemšťané můžou na téhle planetě za všechno špatné, stávají se ideálním cílem celého týmu, který sice přichází o Giant Mana, ale na oplátku získává několik nových členů včetně dvou Magnetových mutantů.

Pokud se čtenář v marvelovském světě příliš neorientujete, nebo je úplným nováčkem, hrozí zde akutní předávkování superhrdiny. Naštěstí Millar je výtečný scenárista a pod drobnohled bere vždy jen některého z nich. Minule to byl Hulk a Thor, v závěru pak pohled na manželský život Wasp a Giant Mana, ve druhém pokračování je hlavní postavou bezpochyby Captain Amerika.

Celé je to napěchované hláškami až po okraj a kresba Bryana Hitche tomu dodává přímo filmový formát. Tohle je opravdu pohodová zábava.

Mark Millar, Bryan Hitch: Ultimates 2: Národní bezpečnost, překlad Marek Barányi a Pavel Švanda, vydala CREW, 192 str., 399 Kč

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 13