Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dan Abnett, Mike Lee: Žnec duší / foto: Polaris

...krev a jiné tekutiny

Netvor, válečník, zrádce Malus hledá Torxovu dýku ve třetím díle příběhů Maluse Temné čepele ze světa WARHAMMERU.

Po lehce stárnoucím Zabíječi lidí a vlažnější (pokud to u BL Publishing vůbec jde) Valnirově zhoubě, se BL Publishing vytasilo s novým pokračováním ze série příběhů o Malusovi, temném elfovi, kterého posedl démon Tz´arkan a který musí získat pět prastarých artefaktů, aby se onoho posednutí zbavil. Že bude nutno tasit ostře broušené čepele a že zem zrudne krví, asi netřeba dodávat.

Dan Abnett a Mike Lee, oba zavedení autoři příběhů ze světa WARHAMMERU spojili svoje síly a napsali další řádky krvavého příběhu o temném elfovi Malusovi. Žnec duší je třetím pokračováním série a slibuje nadupanou, čistokrevnou akční fantasy řežbu.

Do roka a do dne…
Temný elf Malus je v pasti démona Tz´arkana a musí do roka získat pět artefaktů, pomocí kterých se démon osvobodí a Malus tak opět získá svojí duši. Času není nazbyt a v cestě mu stojí kromě několika armád také intriky jeho setry, matky a dalších členů rodiny.

Hon za pokladem začíná a každý, kdo má mladšího sourozence ví, jak je to těžké, když dotyčný chce stůj co stůj stejnou hračku. Když je onen sourozenec navíc knězem Khainova chrámu, popřípadě reinkarnací Boha s krvavýma rukama je o problémy postaráno.

Fantasy podle WARHAMMERU

magazin.cz
Ve světě WARHAMMERU podle Dana Abnetta a Mikea Lee se nenosí princezny v růžových šatech a princové na bílých koních. Když už je o princeznách řeč, tak buď úplně nahých s nožem v ruce, případně oděných do pláště z živých nervů, hrdinové jezdí na obřích studenokrevných plazech a po většinu času buď prší nebo padá sníh.

Je to místo, kde temnota prostupuje vším a všemi, kde růžové volánky naleznete tak maximálně uprostřed spáleniště s ohořelými okraji ztvrdlými zaschlou krví.

Je to prostředí, kde hlavní postavy svádí tuhý boj, často už ne o život, ale jen o lepší variantu smrti.

Akce a černý humor
Žnec duší je typickým kusem z produkce BL Publishing a hlavními zbraněmi tohoto fantasy románu jsou akce a svérázné pojetí prostředí ve kterém se děj odvíjí. Nekomplikovaná zápletka, kdy hlavní hrdina musí získat několik předmětů, aby dosáhl svého cíle, je ozdobená právě rychlou a svižnou akcí, kde spíš než o násilí a brutalitu (ale ani o obě tyto „sestřičky“ není nouze) se autoři opírají o originalitu a provedení.

Jako nášup jsou v textu k vidění celkem vtipné hlášky a vůbec lehký přídech ironie román odlehčuje na velmi dobře ukousnutelné sousto. Jak se zdá, mezi warhammerovskými romány se klube další legenda, která ani po několika dílech neztrácí dech a baví čtenáře až do samotného konce.

Romány WARHAMMERU patří k těm knihám, které nemají za úkol naplnit nitro čtenářovo oduševnělými myšlenkami, zato rozhodně pobaví a spolehlivě naplní dlouhou chvíli. Žnec duší je kniha, která se dá přečíst za večer a nemusíte si kvůli ní kupovat dva předešlé díly, abyste byli v obraze. Po přečtení se ale vystavujete nutkání netrpělivě vyčkávat zbylých dvou.

Dan Abnett & Mike Lee: Žnec duší, překlad: Leona Malčíková, obálka:Clint Langley, vydal Bohuslav Svoboda – POLARIS 2009, brož. 295 stran, cena 229 Kč.

Hodnocení: 7/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 20