Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Hollywood Classic Entertainment

Tři mušketýři reloaded

Netradiční nová verze klasického Dumasova příběhu Tři mušketýři hraje na efekt, ve výsledku je však mdlá a trapná.

Románová trilogie Alexandera Dumase Tři mušketýři, Tři mušketýři po dvaceti letech a Tři mušketýři ještě po deseti letech patří k těm nejhojněji zfilmovávaným vůbec. Velkou zásluhu na tom měla zejména výborná čtivost, přestože určité pasáže se staly pro filmaře oblíbenější než jiné – zápletka s náhrdelníkem královny v první knize, nebo část o známém muži se železnou maskou v knize třetí. Poslední „velké“ filmové verze první z těchto zápletek jsme se dočkali naposledy před osmnácti lety v produkci Walta Disneyho.

magazin.cz

Dalším remakem s úkolem přenést tradiční téma do digitálního (a 3D) věku byl pověřen Paul W. S. Anderson, který je známý spíše béčkovými adaptacemi počítačových her (Mortal Kombat, Resident Evil, Vetřelec vs. Predátor) a kvalitním sci-fi hororem Horizont události. Pokud si myslíte, že je na výběru režiséra historické akční komedie cosi divného, máte úplnou pravdu. Záměrem tvůrců bylo původní pojetí od základů přebudovat.

Základní příběhová premisa nových Tří mušketýrů je až na malé rozdíly stejná jako nejčastější námět. Mladý d’Artagnan (Logan Lerman) opouští svoji gaskoňskou domovinu, aby se stal jedním z králových mušketýrů. Ještě po cestě se setká se smrtonosnou kráskou Milady de Winter (Milla Jovovich) a málem se stane obětí Rocheforta (Mads Mikkelsen), kapitána gardy kardinála Richelieu (Christoph Waltz), královského našeptávače a de facto vládce Francie. V Paříži si postupně znepřátelí tři z posledních králových mušketýrů – Athose (Matthew MacFadyen), Porthose (Ray Stevenson) a Aramise (Luke Evans) – posléze se však k trojici výtržníků přidává.

Král Ludvík XIII. (Freddie Fox) a královna Anna Rakouská (Juno Temple) jsou příliš mladí a vydaní na milost a nemilost ostatním evropským velmocím, zvláště věčnému soupeři Francie, Anglii, představovanou mocným a megalomanským vévodou z Buckinghamu (Orlando Bloom). Kardinál by si velice přál válku s Anglií a hodlá konflikt vyprovokovat zinscenovaným odhalením královniny aféry s Buckinghamem. Tomuto ďábelskému plánu může zabránit pouze čtveřice neohrožených hrdinů.

magazin.cz

Tolik k příběhu, který před nás snímek servíruje. Řeknete si, že na první pohled to nevypadá tak hrozně, je to koneckonců volná adaptace knihy. To je na jednu stranu pravda a já tvůrcům určitě nebudu vyčítat například to, že Ludvíka XIII. nechávají pobývat ve Versailles, ač tamní zámek nechal postavit až jeho syn, Ludvík XIV. Nicméně po zhlédnutí první třetiny se stává jeden fakt zřejmým – tento film se vlastní nabubřelostí div nezalkne a i přesto je poněkud mdlý a nevýrazný, jako by sám čekal, že se v něm onen chybějící „drajv“, nějakým mávnutím kouzelného proutku objeví.

Zdrojem všech problémů je zfušovaný scénář a nepříliš šťastné obsazení. Přitom má film formálně vše, co by podobná netradiční adaptace mušketýrské klasiky mít měla a nemůžu říct, že bych se při sledování (2D verze s titulky) nudil. Dokonce i ty tolikrát omílané vzducholodě, ze kterých jsem měl od prvních trailerů kopřivku, jsou zde docela uspokojivě ospravedlněny a pokud by to bylo k dobru věci, vůbec by mi tam nevadily. Zde však plní úlohu udělat z průměrného snímku co nejopulentnější podívanou a ve finále jsou tam vlastně úplně zbytečné (viz např. geniální Tři mušketýři z roku 1973).

magazin.cz

Postavy hlavní čtveřice jsou možná zajímavé samy o sobě a rád je někde znovu uvidím sólo, ale společně jim to prostě neklape. Sluha Planchet (James Corden) se zase svým výkonem rovná téměř Jacku Blackovi (teď myslím v tom horším smyslu) a jeho role zůstává víceméně trapným pokusem o převedení všemi čtyřmi hrdiny neustále peskovaného podržtašky do úlohy neustále peskovaného sympatického hláškaře. O vévodovi z Buckinghamu v podání Orlanda Blooma (Pán prstenů, Piráti z Karibiku) se nedá říct nic jiného, než že jde o směšnou karikaturu původní postavy, která se navíc v tomto podání stává vysloveným záporákem.

Jediným, kdo si zaslouží po herecké stránce uznání, se zdá být démonický Rochefort dánského herce Madse Mikkelsena (Casino Royale, Souboj Titánů) a Christoph Waltz (Hanebný Pancharti, Zelený sršeň) v roli „šedé eminence“ kardinála Richelieu je taktéž výborný, třebaže mám pocit, že jeho talent by šel pro dobro (nebo zlo?) věci využít ještě více. Výkon Milly Jovovich (Johanka z Arku, Resident Evil), nebudu hodnotit, protože ji osobně nemohu vystát, ale i přesto se mi nezdá, že by v rámci obecně špatného obsazení nějak vyčnívala.

magazin.cz

Po řemeslné stránce si film bere svou dávku ze současných akčních filmů, které se neberou zase až tak vážně a jednotlivé hrdiny nám představuje ve špionážním úvodu ve stylu Hodný, Zlý a Ošklivý či nového A-Teamu. Dokonce se snaží dělat stylizovaná intermezza ve stylu figurek posouvaných po mapě a „historický“ úvod také sliboval něco vizuálně ambicióznějšího. Odtud se dostáváme k digitálním trikům. Ty nejsou vysloveně špatné, ale na pár místech (hlavně při animaci vody) jsem měl pocit, že zase koukám na vizuální debakl Mumie se vrací.

Soundtrack Paula Haslingera je prostá řemeslná práce, která neurazí, ani nenadchne a k filmové hudbě bych ještě dodal, že závěrečnou píseň When We Were Young nazpívala britská skupina Take That. Nic proti jejímu repertoáru, ale s již klasickou písní All for Love nazpívanou Bryanem Adamsem, Rodem Stewartem a Stingem pro disneyovský pokus z roku 1993 se kvalitativně nedá srovnat ani zdaleka.

magazin.cz

Noví Tři mušketýři rozhodně nejsou filmem, který lze doporučit a který se i přes svou opulentní nabubřelost a zjevnou snahu o vytvoření nového kultu, jenž by skrze mladou, na videohrách odkojenou generaci přinesl producentům další zdroj peněz, nepřináší zhola nic výjimečného. Ostatně i tržby zatím napovídají tomu, že tvůrci šlápli poněkud vedle. Přesto přese všechno však nejsou Tři mušketýři úplný propadák a nelze jim upřít určitou zábavnost. Zvláště pokud film nebudete brát tak vážně, což v těchto sychravých podzimních dnech přijde jedině vhod.

The Three Musketeers, Německo/Francie/Velká Británie/USA 2011, 110 minut. Režie: Paul W. S. Anderson. Hrají: Logan Lerman, Matthew MacFadyen, Ray Stevenson, Milla Jovovich, Luke Evans, Mads Mikkelsen, Christoph Waltz, Orlando Bloom, James Corden, Freddie Fox, Juno Temple.

Hodnocení: 5/10

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!