Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Klub 27: Je tajemná smrt muzikantů náhoda nebo snad prokletí?

Spoustu příznivců hudby si láme hlavu, proč tolik skvělých a talentovaných lidí zemřelo právě ve 27 letech. Je to snad jen náhoda?

Znáte Klub 27? Že jste o něm nikdy neslyšeli? Klub 27 je skupina hudebníků, kteří ukončili svou kariéru ve 27 letech, a to úmrtím. Smrt byla většinou nedobrovolná, někteří umělci se ale údajně chtěli do Klubu 27 dobrovolně přidat. Zmíněný věk byl podle některých muzikantů ideální pro odchod – vždyť je to takřka vrchol kariéry a každý by pak na takového umělce vzpomínal jako na mladého a pěkného chlapíka.

Umělci patřící do Klubu 27 mají kromě věku i jiné společné znaky. Většinou se ani není čemu divit, že jejich život vyhasl tak brzy. Součástí jejich kariéry totiž byly drogy, alkohol a jiné návykové látky. Představme si nyní některé členy Klubu 27.

 

I přes své šťastné dětství ve slušné rodině patří do Klubu 27 Brian Jones (1942–1969), kytarista a jeden ze zakladatelů slavné rockové kapely Rolling Stones. Výborný hráč na kytaru s hudbou prakticky vyrůstal. Jeho matka Louisa byla skvěla klavíristka, stejně jako otec Lewis, který hrával v kostele na varhany a byl hlavou pěveckého sboru. Brian tak svůj hudební talent rozvíjel už od dětství.

Ve svých patnácti letech hrál už Brian výborně na klarinet, saxofon a kytaru. Hudba ho začínala bavit tak, jako nic jiného a jistě mohl začít brzy budovat kariéru jako jeho rodiče. V roce 1959 ale přivedl do jiného stavu teprve čtrnáctiletou dívku Valerii Corbettovou. Brianova slibná kariéra je rázem ta tam. Netrvalo dlouho a nadaný muzikant odešel ze školy i ze svého rodného domu. Aby toho nebylo málo, stal se Brian otcem dalších tří dětí – každé měl s jinou ženou. Od svých otcovských povinností utekl do Londýna, kde se začínali scházet členové dnes již legendární kapely Rolling Stones.

magazin.cz

 

Brian v kapele hned zaujal pozici velkého šéfa a doslova ji řídil. A sláva mu docela rychle stoupla do hlavy. Brzy také začal pravidelně užívat drogy a ostatní členové kapely ho odsunuli z jeho pozice. Na některých koncertech byl Brian pod vlivem drog natolik, že nebyl schopný vystupovat. V létě roku 1969 z kapely odešel a zanedlouho poté byl nalezen mrtvý v bazénu u svého sídla na jihu Anglie. Brianova smrt není dodnes zcela objasněna, podle všeho se ale pod vlivem drog a alkoholu utopil.

 

Neméně slavným členem Klubu 27 je i americký rockový kytarista Jimi Hendrix (říjen 1942– září1970). I jeho kariéra končí, když ve 27 letech umírá, pravděpodobně na otravu léky. Celý jeho život pravděpodobně ovlivnilo nelehké dětství. Jeho matka ho vychovávala už ve svých 17 letech a otec byl nejspíš tanečník, v době chlapcova narození ale sloužil v armádě. Matka se o Jimiho nejprve starala, později ji ale začal více lákat alkohol. Soud svěřil malého kluka otci, i u něj ale nenašel zrovna ty nejvhodnější podmínky pro správný způsob života.

Kariéru Jimiho coby kytaristy ale nastartoval právě jeho otec. Jimi brkáním na struny trávil většinu svého času, ani mu při tom nijak zvlášť nevadilo, že je levák. Ve svých 18 letech se rozhodl hudbě věnovat opravdu naplno a odešel ze  školy. Hra na kytaru ho ale neuživila, a tak si peníze obstarával krádežemi. Svou cestičku ke slávě si Jimi ale přeci jen našel a v roce 1966 byl už se svou kapelou The Jimi Hendrix Experience velmi populární. Dodnes patří Jimi k nejslavnějším a nejlepším kytaristům světa.

magazin.cz

 

V roce 1969 vystupoval Hendrix s kapelou na slavném hippie festivalu, na Woodstocku. Zde byl hlavní hvězdou, kterou milovaly všechny „květinové děti“. Za rok ale stejní fanoušci Jimiho oplakávali, když byl na hotelovém pokoji nalezen mrtvý. Podle lékařů měl Jimi alergii na prášky na spaní a udusil se zvratky.

 

Do Klubu 27 patří také žena jménem Janis Joplin (1943–1970), která okouzlovala publikum svým skvělým hlasem, když hrála s kapelou Big Brother & The Holding Company. V té době už ale byla zpěvačka závislá na drogách. Přitom nikdo nečekal, že by zrovna ona mohla podlehnout návykovým látkám. Janis totiž vyrůstala ve slušné rodině, která ji vedla k četbě kvalitních knih. Ve školním kolektivu pak nebyla Janis moc oblíbená a ona sama nesnášela své spolužáky kvůli jejich přetvářce. Smutek zaháněla mladá dívka hudbou, nejen poslechem, ale i hrou na kytaru. Janis byla výborná studentka a dostala se na vysokou školu. Tu ale brzy opustila – právě kvůli hudbě.

Netrvalo dlouho a Janis se stala idolem příznivců hippie. Sláva ale zpěvačce štěstí nepřinesla. Naopak – trpěla často depresemi, které utápěla v alkoholu a zaháněla drogami. Po neúspěšném odvykání v léčebně se vrátila k hudbě. Své poslední album ale nedokončila, byla nalezena na pokoji hotelu v Los Angeles mrtvá. Příčinou smrti bylo předávkování heroinem a alkoholem. Dne 4. října 1970 se tak do Klubu 27 přidala další hvězda „květinových dětí“. Popel Janis Joplinové byl krátce po její smrti rozprášen do Tichého oceánu. Přesně tak si to zpěvačka přála.

magazin.cz

 

Dalším členem pochmurného Klubu 27 je zpěvák Jim Morrison (prosinec 1943–červenec 1971), známý ze skupiny The Doors. Jeho dětství nebylo zrovna ideální a tak  to bylo i s jeho výchovou. Není divu, že na své rodiče Jim nikdy nevzpomínal zrovna s láskou. Možná i proto trpěl depresemi, ze kterých se ale uměl vypsat ve svých básních a později v textech pro kapelu.

magazin.cz

 

Se vstupem do kapely The Doors začala jeho hudební kariéra, ale i fetování a nadměrná konzumace alkoholu. Jeho oblíbený mix těchto látek tvořilo LSD a whisky. Alkohol a drogy pomalu, ale jistě ničily Jimovo zdraví. V roce 1971 zemřel v Paříži. Jeho tělo objevili ve vaně a lékař konstatoval smrt v důsledku zástavy srdce. Svůj podíl na tom měly jistě i návykové látky. Ještě během svého života Morrison tvrdil, že se jistě dostane do Klubu 27. Těžko říct, jak to mohl vědět.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!