Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Manipulace / foto: shutterstock

Žijete ve vztahu s milujícím partnerem nebo s obratným manipulátorem?

Pozorujete, že vám váš partner často předhazuje vaše chyby a upozorňuje vás na vaše nedokonalosti? V tom případě žijete s manipulátorem.

Co je to vlastně manipulace?

Manipulativní chování ve vztahu by pochopitelně být nemělo, nicméně je to poměrně častý jev v partnerském soužití.

K manipulaci ze strany partnera dochází ze dvou důvodů. Buď si dotyčný nebo dotyčná ani neuvědomuje, že s druhým manipuluje, a činí tak z vlastní frustrace, a nebo projevuje své manipulátorské chování zcela úmyslně. Těžko říct, která z těchto dvou variant je vlastně horší.

Konflikt s partnerem
Konflikt s partnerem – Zdroj: Shutterstock.com

Manipulátor v partnerovi vyvolává opakovaně pocit viny. Zahanbuje ho a vlastní neúspěch dává za vinu právě partnerovi. Jako příklad můžeme použít nejčastěji pronášenou větu ,, Já se kvůli tobě necítím šťastně“. Pokud byste se dožadovali vysvětlení, jak to partner myslí, nedočkáte se ho. Reakce by byla asi taková, ze to tak prostě je a hotovo.

Jak poznám, že žiji s manipulátorem?

Manipulátor nikdy nepřizná svou chybu. Vždy se dokáže obhájit a většinou má ještě tendence danou věc svalovat na vás. Chování manipulátora se projevuje mimo jiné tím, že sami sebe prezentují jako bezchybné bytosti, kdežto na druhých vidí i tu nejmenší chybičku. Jsou to obratní lháři. Pokud se vám něco nepovede, buďte ujištěni, že o tom bude mluvit velmi dlouho a připomene vám to při každé příležitosti. Veškerá obratnost manipulátorů pak je v tom, že to dokáží podat tak nějak galantně. Něco jako v tom smyslu, nic si z toho nedělej, že se ti to nepovedlo, tak na to holt nemáš. Vlastně ještě dokáží přilít olej do ohně a přitom se tváří, že vás chtějí podržet.

Ponižování a vyčítání
Ponižování a vyčítání – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se bránit manipulaci ve vztahu?

Nenechte si vnutit myšlenku, že za vše špatné můžete vy. Pokuste se, i když to nebude snadné, zachovat klid v každé situaci. Nesnažte se agresivně oponovat. Reagujte otázkami typu ,, A proč si myslíš, že za to můžu já? Já si to nechám projít hlavou a řeknu ti, jak to vidím já. “ Tím manipulátorovi vezmete vítr z plachet a získáte prostor se nadechnout a přehodit pomyslnou výhybku v konverzaci. Ať už milujete svého manipulátorského partnera sebevíc, myslete na to, že tohle si k vám dovolit prostě nesmí. Jste svéprávná bytost a jistě máte své kvality. Podívejte se na sebe do zrcadla a řekněte si ,, Tohle je můj život a budu ho žít tak, jak já chci.“

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/druhy-manipulace-aneb-nenechte-se-ovladat-druhymi-55005

 

 

 

Žijete ve vztahu s milujícím partnerem nebo s obratným manipulátorem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!