Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Partnerské štěstí / foto: shutterstock

Při volbě partnera preferujeme průměrné obličeje

Existuje několik faktorů, podle kterých si vybíráme partnera. Jedním z nich je samozřejmě obličej. Zajímavým zjištěním je skutečnost, že lidé mají tendenci považovat průměrné obličeje za atraktivnější.

Dle obličeje si podvědomě děláme obrázek o genetice

Tento fenomén může být způsoben několika psychologickými a evolučními faktory. Ve skutečnosti se průměrnost v tomto kontextu vztahuje na symetrii a rovnoměrné rozložení rysů, což jsou znaky, které obecně považujeme za esteticky příjemné. Symetrie a pravidelnost rysů mohou být podvědomě spojovány s genetickým zdravím a reprodukční schopností. To jsou vlastnosti, které jsou z evolučního hlediska žádoucí.

Genetický odraz v tváři
Genetický odraz v tváři – Zdroj: Shutterstock.com

Průměrný obličej působí důvěryhodně

Psychologické studie naznačují, že průměrné obličeje mohou být vnímány jako více důvěryhodné a sympatické, což může vést k preferenci těchto obličejů při výběru partnera. Například výzkum z Cornellovy univerzity ukázal, že lidé mají tendenci automaticky přisuzovat průměrným obličejům pozitivní osobnostní vlastnosti, jako je spolehlivost a přátelskost.

Snadnější sociální interakce s průměrným obličejem

Zajímavý obličej nás sice zaujme, ve skutečnosti ale máme problém s jeho následným vybavováním. Dalším faktorem pro dávání přednost průměrnému vzezření proto může být to, že průměrné obličeje jsou pro ostatní snadněji zapamatovatelné. To může být výhodné pro sociální interakce a vytváření dlouhodobých vztahů, protože snadnější rozpoznání obličeje vede k rychlejšímu a silnějšímu navázání vztahu.

Láskyplný vztah
Láskyplný vztah – Zdroj: Shutterstock.com

Estetické ideály nám jsou podsouvány i v reklamách

Zajímavým aspektem je také vliv kultury a médií na naše vnímání atraktivity. V médiích jsou totiž prezentovány určité estetické ideály, které mohou ovlivnit naše pozdější preference. Nicméně, i přes kulturní rozdíly a trendy, průměrnost obličeje zůstává konzistentně atraktivním znakem napříč různými kulturami.

 

Zdroj:

https://www.svetzeny.cz/psychologie/jak-moc-jste-atraktivni-zasadni-nejsou-prsa-ani-dokonaly-oblicej-psychologove

Při volbě partnera preferujeme průměrné obličeje

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!