Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladá láska / foto: Shutterstock

Největší ponížení ženy? Náhodný sex!

Jak se ženy cítí po náhodném sexu. Vyhledávají ho, nebo je ponižuje?

Sexuální revoluce v šedesátých letech sice vydobyla pro ženy v posteli stejná práva, jako mají muži, ale zdá se, že o to většina z nich vlastně nestojí. To alespoň vyplývá z nedávné studie, která se zabývala otázkou jak muži a ženy prožívají sexuální dobrodružství na jednu noc.

I když se na občasné úlety v současné době tak přísně nehledí – pokud žena nemá nového milence třikrát do týdne, pochopitelně – většina žen se o probuzení vedle muže, kterého poznaly teprve včera, cítí žalostně a strachují se o svou pověst. Kdežto muži se těší až budou kamarádům vyprávět o svých sexuálních úspěších.

Jen delší závazky
Ženy se s nenadálým sexem vyrovnají lépe, pokud po takové noci stále existuje šance na dlouhodobější vztah. Pokud se jim muž, kterého právě poznali, líbí a chtějí s ním chodit, pak jsou ochotny spíše riskovat a jdou s ním do postele ihned.

Profesorka Anne Cambel, která studii vedla, uvedla, že více než polovina žen v tomto případě cítí velkou lítost. Vysvětlila to: „Evolučně jsou ženy předurčeny k výchově dětí, proto si velmi pečlivě vybírají partnera, když najdou takového se kterým cítí jistotu, nemají potřebu hledat jiného partnera.“

„Nedávno ale přišli biologové s teorií, že žena hledá muže s nejlepšími geny pro rozmnožování. Nemají tedy problém střídat partnery, když potkají někoho s lepšími geny,“ pokračuje Cambel.

Jak to tedy je?
Aby prověřila tyto teorie, tázala se 1743 mužů a žen na jejich pocity ohledně sexu na jednu noc. Jen 54 % žen přiznalo, že z takového zážitku má příjemné pocity a že je takový zážitek dokáže plně sexuálně uspokojit, kdežto mužů, které jednorázovka plně uspokojila, bylo 80 %.

Ženy tedy obecně dávají přednost dlouhodobým vztahům, než náhodnému sexu, většina jich dokonce přiznává, že se cítí zneužité. Jedna respondentka doslova prohlásila: „Cítila jsme se špinavá a nešťastná.“ Druhá souhlasí: „Očekávání bylo mnohem lepší, než zkušenost. Ten sex nestál za nic.“

V závěru studie publikované v časopise Human Nature se píše, že ženy nejsou připravené na náhodné známosti, že preferují kvalitu namísto kvantity.

Jak se po náhodném sexu cítíte?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 390