Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Mozky mužů a žen se zásadně liší

Je to možná jediná věc, na které se hádající pár shodne – muži a ženy mají diametrálně odlišné mozky a tím i celé myšlení.

A skutečně – dnes už máme i vědecký důkaz.

Prostorová orientace? Ženy ji mají!

Vědci konečně dokázali, jak se liší mužské a ženské mozky liší. Studie zjistila, že mozek žen je zásadně zasvěcen rozhodování, emocím a poněkud překvapivě prostorové orientaci.

Mužský mozek se naopak zdá být zcela odpovídajícím klasickým stereotypům. Ano, muži skutečně kladou důraz na sex.

Tím ale mozková propast mezi pohlavími nekončí. Muži a ženy prý zcela odlišně vnímají emoce a bolest. To je zřejmě důvod tradičních neshod.

Dokonce odlišné preference pro ilegální drogy mají původ v mozku. Vědci to zjistili poté, co prozkoumali pětačtyřicet mozkových oblastí.

Rozdíly jsou patrné
Výzkum jasně protiřečí dosud částečně uznávaným teoriím, které tvrdí, že se muži a ženy liší především v důsledku společenského tlaku a odlišnou výchovou. Nejde ani o působení pohlavních hormonů.

„Většina částí mužských a ženských mozků je postavena podobně nebo stejně. Liší se ale genetickými návrhy, což způsobuje celou řadu anatomických odlišností,“ stojí v magazínu New Scientist.

„Rozdíly se dají najít také ve schématech mozku a chemikáliích, které přenášejí zprávy. To všechno nás přesvědčuje o tom, že není pouze jeden lidský mozek, ale hned dva.“

Větší či menší
Vědci z Harvard Medical School dokázali, že relativní velikost některých částí ženského mozku je odlišná od mužského.

Například část čelního laloku, která ukrývá centrum pro rozhodování a řešení problémů, je u žen v poměru k mužskému mozku větší. Více prostoru je rovněž věnováno krátkodobé paměti a prostorové orientaci.

V závěrech je rovněž zmíněno, že pro zpracování emocí používají muži levou a ženy pravou část mozku.

Kokain nebo morfium?
Rozdíly jsou i v mozkových oblastech sloužících k vnímání bolesti. To by vysvětlovalo, proč muži považují morfium za mnohem efektivnější tlumící prostředek bolesti než ženy.

Stejně tak se dá vysvětlit skutečnost, že ženy se stávají rychleji závislými na kokainu a tato droga na ně působí silněji než na muže.

Rozdíly ale není třeba chápat negativně. Jen si představte, že by byli všichni stejní. Nemáme se snad rádi hlavně pro ty odlišnosti?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 226