Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sladké lži / foto: shutterstock

Sexy hlas značí dokonalé tělo

Lidé se sexy hlasem mívají při bližším ohledání symetričtější tělo. Prý...

Symetrie je přitom považována za zásadní ukazatel celkového genetického zdraví. Je tedy možné, že nám uši napovídají, koho bychom si měli vybrat za partnera či partnerku. Tvrdí to výsledky vědeckého výzkumu evoluční biloložky Susan Hughesové z Albright College v Pensylvánii.

„Hlas nám dává značný vhled do biologického potenciálu daného jedince,“ říká Susan Hughes. „Hlas může ovlivnit partnerský potenciál dané osoby.“

Ne vždy hezký
Jak však uvádí server Live Science, Hughes varuje, že atraktivní hlas nemusí zrovna znamenat hezký obličej.

Vědci tvrdí, že symetrické tělo je z biologického hlediska, a to nejen u lidí, ale i u dalších druhů, důležité při výběru vhodného partnera na plození potomků.

Zajímavé je, že ačkoliv se lidé obecně vzato shodují na tom, jaký hlas je atraktivní a jaký nikoliv, zatím se nedaří zachytit atraktivní vlastnosti počítačem.

Jak výzkum probíhal? Doktorka spektrogramem analyzovala hlasy, které dobrovolníci považovali za přitažlivé. Pak zhodnotila jejich výšku, intenzitu, zabarvení i další vlastnosti. Nepodařilo se jí však odhalit, co je ta úžasná ingredience, ta hlavní přísada, kterou mají sexy hlasy společnou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 214