Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Vegetariáni mají spermie v ohrožení

Vědci varují, že příliš mnoho tofu může ovlivnit mužskou plodnost. Muži konzumující sóju by tak mohli být nemile překvapeni.

A nejde jen o tofu, ale o všechny sojové výrobky. A dokonce se jimi nemusíte ani přejídat. Stačí prý pravidelný příjem normálních objemů – a počty spermií se rapidně sníží.

Přímá úměra
Výzkum dokázal, že muži pravidelně konzumující sojové produkty měli citelně menší počet spermií než ti, kteří se stravovali zcela běžně.

Problém se o to více prohluboval, oč byl muž statnější. Lidé s nadváhou či obezitou a stravující se sójou měli výsledky vůbec nejhorší.

Přestože menší počet spermií není chronickou nemocí či komplikací, výrazně to omezí možnost početí. Lidé snažící se o dítě a pojídající sojové výrobky by tak neměli propadat panice, ale nejprve poněkud obměnit svůj jídelníček.

Celá věc je způsobena isoflavony, což jsou látky, z nichž se sója z velké části skládá. Ty dokáží napodobit ženský pohlavní hormon estrogen. Již dříve bylo dokázáno, že sója má neblahý vliv na reprodukci zvířat a nyní se to projevilo i u lidí.

Nejvíce to pocítí tlouštíci
Omezit by se měla jak sojová jídla, například slanina, tofu, mléko, sýry či jogurty, ale také sojové produkty typu oříšků nebo tyčinek.

Podle vědců jsou nejvíce v ohrožení obézní muži, jejichž těla produkují větší množství estrogenu. Nemile překvapení by mohli být také ti, kteří před započetím konzumace sóji disponovali velkými objemy spermatu. U nich byla redukce nejvýraznější. Prý proto, že jejich těla jsou vůči hormonálním efektům vnímavější.

Sójou si většinou tradiční stravu nahrazují vegetariáni, takže především oni by si měli dát pozor a uvědomit si, že jejich přístup k jídlu nepřináší jen samé výhody.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 232