Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladá láska / foto: Shutterstock

Když sex bolí…

Takové problémy řeší většinou spíše ženy, a to mnoha věkových kategorií. Od sexuálních začátečnic přes maminky po porodu až po zralé ženy v nejlepších letech. Proč tomu tak je?

Důvodů bývá hned několik, ty nejčastější si popíšeme. Důležité však je nastalou situaci nepodceňovat a hledat příčiny. Čím déle se totiž žena při souloži bude potýkat s bolestmi, tím více si staví bariéry k potřebnému uvolnění, což může vést až k vytvoření nechutenství k pohlavnímu styku.

 

Mezi nejčastější příčiny bolestí patří:


Nedostatečné vzrušení

Pokud žena po partnerovi a milování s ním příliš netouží nebo ji nedokáže dostatečně vzrušit, žena nedosáhne potřebného zvlhčení poševního vchodu, které velmi pomáhá při styku. Často se také žena nedokáže uvolnit, myslí na spoustu jiných věcí a nevnímá partnera tak, jak by si kolikrát při své snaze zasloužil.

Přitom sex má stejné účinky jako uklidňující léky, dokáže odpoutat pozornost od mnoha jiných bolestí, především hlavy. Proto není zrovna nejvhodnější řešení vymlouvat se z milování právě na migrény…

Vlhkosti se dá dosáhnout i pomocí lubrikačního gelu, podobně poslouží také sliny, které jsou sice o něco méně vhodným řešením, ale zase jsou vždy dostupné...

 
Sex „poprvé“

Poměrně nechvalně známé první milování je více či méně bolestivé téměř pokaždé (pro ženy). Záleží nejen na uvolnění, ale i na typu panenské blány, pokud je opravdu silná, její protržení přirozenou cestou, tedy sexem, je prakticky skoro nemožné, proto se v některých případech ženy obracejí dokonce i k její mu chirurgickému odstranění.

 
Vaginismus

Jde o nechtěné bolestivé stahy, které znemožňují jakýkoli průnik do pochvy, kromě sexu jde také o aplikaci tamponu nebo gynekologickou prohlídku. Žena trpící vaginismem bohužel stahy poševních svalů nemůže vůbec kontrolovat, jde o podmíněný reflex.

 
Psychický blok

Může se jednat o strach z bolesti, nechtěného těhotenství, nepříjemné vzpomínky z minulosti, výčitky svědomí… Pokud ženu něco velmi trápí, jen stěží se dokáže uvolnit, což znemožňuje průnik. Zde je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

 

Mykózy a jiná onemocnění

V tomto případě je přímo nutné se léčit gynekologem předepsanými medikamenty, dodržovat léčbu by měl i sexuální partner, případně partneři.

Plísňová onemocnění způsobují při sexu bolest, aby se těmto nepříjemnostem aspoň částečně předešlo, doporučuje se nosit bavlněné prádlo, používat hygienické přípravky s obsahem kyseliny mléčné nebo oleje z australského čajovníku a pokud možno střídat sexuální partnery s co nejnižší frekvencí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 568