Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak utišit hádku? Hormonem ve spreji!

Na univerzitě v Curychu se již nějaký čas věnují zkoumání efektů hormonu známého jako oxytocin.

Zřejmě jste o něm až dosud neslyšeli, ale vězte, že jeho budoucnost je zářná. Již dříve bylo zjištěno, že pomáhá sociální komunikaci a byl překřtěn na takzvaný hormon důvěry.

Pomůže v manželství

Zjevně ale nemá pozitivní efekty jen v obyčejných mezilidských vztazích, ale třeba i v intimním partnerském soužití.

V Curychu proběhl nový experiment, kterého se zúčastnilo celkem sedmačtyřicet párů, které se docela často hádají. Výzkum v zásadě spočíval v tom, aby si nějakou ze svých typických hádek střihli v laboratoři pod dohledem vědců.

Ale s jedním rozdílem: jedné části párů byl pomocí nosního spreje aplikován hormon oxytocin. Ostatním bylo do nosu stříknuto pouze placebo.

Zábavná hádka
Zároveň vědci měřili hladinu kortizonu v těle hádajících se. To je stresový hormon, jehož hladina prokáže, jak moc lidé hádku prožívají a jak jsou z ní vynervovaní.

Zcela jasně se prokázal kladný efekt oxytocinu. Lidé, kterým byl aplikován, se sice hádali také, ale brali své konfliktní téma s větším nadhledem, nebyli vůči partnerovi tak agresivní, neskákali mu do řeči a byli přístupnější kompromisům. Dokonce se občas zasmáli.

Zato lidé, kteří v krvi oxytocin neměli, se do hádky nakonec ponořili jako doma, mnohdy ještě drsněji.

Pokud ale už míříte do lékárny, abyste si dávku kouzelných hormonů pořídili, nespěchejte. Zatím jde skutečně jen o výzkum a vědci se snaží jen probádat dosud neprošlapaná místa. V blízké budoucnosti se tak spreje s oxytocinem rozhodně prodávat nebudou. Ale prý se dočkáme...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 90