Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Holky, máte bratra? Pak jste sexuálně opožděné!

Starší sourozenec mužského pohlaví může způsobit, že příchod menstruace se u dívek zpozdí až o jeden rok. Podle posledních australských výzkumů ovlivňují sourozenci i období, kdy dívky začínají s pohlavním stykem.

Dosud bylo známo, že přítomnost bratrů v rodině má souvislost s vývojem jejich sester.

Australští vědci se rozhodli zjistit, do jaké míry mají bratři vliv na sexuální život dívek. Sledovali 197 žen a 76 mužů ve věku 18 až 75 let, z nichž všichni kromě 10 sledovaných - z toho 7 žen - měli sourozence.

"Náš výzkum by měl pomoci pochopit, do jaké míry ovlivňuje rodina vývoj jedince," vysvětluje vedoucí studie Fritha Milneová ze Západoaustralské univerzity.

Bratři ovlivňují menstruaci
Experti vzali v úvahu vedlejší faktory, například socioekonomické postavení. Nicméně přesto zjistili, že přítomnost starších bratrů zpomaluje fyziologické dozrávání dívek, zatímco rodičovská role, kterou přebírají starší sestry nad mladšími bratry, je příčinou jejich opožděné sexuální aktivity.

Jiné statistické údaje uvádějí, že přítomnost bratrů nepůsobí na počet těhotenství ani na věk, ve kterém přicházejí dívky do jiného stavu.

To je podle vědců dáno dostatečně dlouhou dobou, kterou mladé ženy tráví samostatně mimo původní rodinu předtím, než se rozhodnou mít potomka.

Kluci jsou hladovější

Dosavadní studie odhalily, že sourozenci, narození až po jednom či dvou bratrech, mívají podstatně nižší porodní hmotnost.

Ženy čekající chlapce zároveň spotřebují během těhotenství víc potravy, své syny nosí déle a hoši mívají vyšší porodní hmotnost než holčičky.

"V příštím výzkumu se chceme zabývat mechanismem, který způsobuje, že přítomnost chlapců v rodině ovlivňuje pohlavní zralost a aktivitu jejich sester," dodává Milneová.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 34