Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jak se vyrovnat s rozchodem

Právě jste se osvobodili ze vztahu, který vám nepřinášel už žádnou spokojenost a konečně jste za sebou zabouchli dveře. Šrámy na duši ale nemusí zmizet tak rychle, jak si myslíte...

Ještě máte v živé paměti konflikty a nedorozumění, které provázely konec vašeho vztahu. Ještě se stále vyrovnáváte s tím, co se stalo. Zatím nemáte chuť jít do nového vztahu, ale ten starý vztah je už definitivně za vámi. Na jedné straně možná cítíte úlevu, možná osvobození nebo naději, na druhou stranu ale pociťujete také úzkost, neklid ze ztráty stability, která vytvářela váš život. Vše je správné, všemi pocity si bohužel musíte projít.

Nemá cenu něco uspěchat. Nejdříve budete pociťovat nejistotu, přirozeným důsledkem konce vztahů bývá snížené sebevědomí a opětovné hledání rovnováhy. Pokud jste přišli o partnera, přišli jste s ním o kus svého života, přestože se mohlo jednat o život plný konfliktů a neshod. Nyní se ocitáte sami na počátku nové cesty a bude třeba opět hledat také cesty k sobě samému.

magazin.cz

Mnohdy se sebedůvěra po rozchodech nalézá velmi pomalu a obtížně. Zvláště pokud váš vztah provázely konflikty spojené s verbálním násilím, budete se nyní muset vyrovnat nejen se všemi změnami, které přišly. Přestože váš vztah již byl delší dobu špatný, každá změna je pro psychiku zátěží. Je tedy vhodné vyhledávat aktivity, které vám zpříjemní vstup do dalšího, nového života. Nesnažte se násilně ničit vše, co se týkalo vašeho předchozího vztahu, nechte věci jen volně plynout.

Pokud například nemáte ještě vnitřní sílu na to, abyste uklidili staré věci, které souvisejí s partnerem, od kterého jste odešli, nechte to na později. Pokud máte nyní chuť místo toho žít a užívat si věcí, které jste už dlouho nedělali, zkuste to. Vyrovnaní už budete řešit minulost mnohem lépe. Důležité také je vytvořit si pravidelný režim. Mnoho lidí se ztrátou partnera mění svůj životní styl. Většinou však takovým způsobem, že se z určitého systému stane na čas chaos. A to jen proto, že onen systém byl spojen s předchozím partnerem.

Je možné, že se vám budou vracet jako flashbacky vzpomínky z minulosti, ale vy stále ještě nebudete schopní učinit ten správný závěr. Možná budete pociťovat zmatek, jak vlastně vše bylo, a co byla čí vina. Řekněte si, že pokud se vám budou vracet vzpomínky, nebudete je hodnotit. Zkuste zaujmout na chvíli ke svému životu postoj nezávislého pozorovatele. Pomůže vám překonat bolest a nejistotu z přechodu od jedné životní periody k druhé.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1