Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejčastější mýty o análním sexu

Kdykoliv se ve společnosti vyskytne nějaké tabuizované téma, vždy se kolem něj vyrojí zaručené informace, které mají někdy k pravdě hodně daleko. Nejinak je tomu i u análního sexu, který byl dlouhou dobu zcela odmítán.

Anální sex je praktika jen pro homosexuály

Toto tvrzení je nejznámějším omylem. Homosexualitu způsobuje hormonální odchylka během vývoje mozku v těhotenství, která změní sexuální preference. S anatomií nervových zakončení svěrače a pohlavních orgánů nesouvisí, ta je totiž dána biologicky. Stejné by to bylo, i kdyby byl člověk heterosexuální a pocit by se lišil jen v provedení, zda je to s mužem nebo se ženou. Jediný rozdíl je tedy v tom, že homosexuál nemá pro soulož k dispozici jiný otvor. To, že se někomu líbí dráždění konečníku, nevypovídá nic o jeho sexuální orientaci.

 

magazin.cz

 

Anální styk bolí

Bolí pouze špatný anální styk. V případě, že má konečník čas se přizpůsobit na pronikání, dodá se mu dostatečná lubrikace a nepoužívá se násilí, můžete cítit maximálně tlak, ale ne bolest. Ta je signálem, že něco není v pořádku a je nutné toho okamžitě nechat.

 

V antickém světě byl anální sex jako takový běžný, a to i mezi muži. Odtud pramení i jeho jiný název – řecký sex. V mnoha kulturách se u žen cenilo panenství a tento styk umožňoval sex i bez rizika otěhotnění a bez porušení panenské blány. Byl proto využíván, i když to bylo společenské tabu.

 

magazin.cz

 

I při použití lubrikantu dochází k mikroskopickým trhlinkám, které jsou bránou pro infekci. Je zde tedy o něco vyšší riziko nákazy nebo infekce, než při vaginálním styku. Díky prostředí ve střevě se dlouho a komplikovaně hojí zranění a přenos střevní bakterie Escherichia coli do močových cest způsobuje záněty.

 

Jeden z dalších mýtů, že k lubrikaci postačí sliny, pravděpodobně pramení ze sledování pornografie. Tam je totiž zcela běžné, že herec během dráždění konečníku do těchto míst plive. Má to ale trochu jiný důvod, než se zdá. K natáčení je potřeba světlo, znamená to reflektory kolem scény a ty samozřejmě vyrobí i hodně tepla. Gel potom zasychá a nejdostupnější tekutina, kterou jde gel naředit, jsou sliny. Tedy neslouží jako lubrikant, ale pro naředění lubrikantu. Pravdou je, že někomu můžou sliny k análnímu styku dostačovat, ale zjišťovat to bez předchozích zkušeností není moc dobrý nápad.

 

magazin.cz

 

K sexu zatím, bohužel, patří i podobné mýty a pověry. Některé jsou neškodné, jiné v lepším případě nějakou praktiku zprotiví, v horším případě se za ně platí zdravím. Proto nevěřte všemu, co zaslechnete a snažte se používat rozum v kombinaci s dostupnými informacemi. Můžete tak předejít nejednomu zbytečnému problému nebo zklamání.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1