Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.demeterclarc.com

Pás cudnosti: Záruka věrnosti i sexuální pomůcka

Tento "módní doplněk" se využíval v nedávné minulosti a uplatnění najde možná i dnes.

V minulosti ho prý dávali muži svým nevěrným ženám, když měli odjet na dlouhou cestu nebo třeba do boje. Dámy pak nemohly manželům zahýbat, i když se často po několika měsících vrátil muž domů a měl dítě, aniž by věděl, že by ho někdy zplodil. Je pás cudnosti skutečností nebo jen legendou? Ať je to tak či onak, podobný doplněk se využíval v nedávné minulosti a uplatnění najde i dnes.

Ačkoli mnoho historiků popírá, že by kdy existovalo něco jako pás cudnosti, v některých dávných dokumentech se můžeme o podobných zařízeních dočíst. V historických knihách je pás cudnosti nazýván také Venušiným nebo benátským pásem nebo zámkem pergamským. Již antický básník Homér psal na konci 8. století před naším letopočtem ve svém eposu Odyssea o prastarém pásu cudnosti. Ten měl své manželce Afroditě nasadit samotný bůh ohně Héfaistos. Obával se totiž, že by mu jeho choť mohla zahýbat s bratrem Aresem, který byl bohem války.

magazin.cz

 

Ve středověku první pás cudnosti zkonstruovali prý rytíři, kteří často od svých žen jezdili na křížové výpravy šířit křesťanskou víru. Svým výrobkem si chtěli zaručit věrnost svých manželek. Z historických i archeologických pramenů víme o pásech cudnosti z doby 14. století. V tomto období se kovové pásy vykládaly měkkými materiály, což mělo ženám zajistit pohodlí. Výstelky se ale měly  pochopitelně z hygienických důvodů často měnit, k čemuž pravděpodobně nedocházelo a dovedete si tedy představit, jak se asi ve středověku žilo. Řada historiků se domnívá, že ženy nemohly pásy cudnosti nosit dlouhodobě, je to z praktického hlediska nemožné. Proto se vyskytl názor, že pásy nezajišťovaly věrnost partnerky, ale používaly se při erotických hrátkách chlípné šlechty.

V roce 1889 přišla skupina archeologů ze zahraničí s objevem, který dokazoval existenci pásů cudnosti v minulosti. Jedna mladá žena byla s tímto zařízením připevněným na těle i pohřbena. Z období 16. století totiž pochází nález ženské kostry i s pásem cudnosti. Proč byla dotyčná s tímto doplňkem položena do hrobu, to je záhadou. Středověký pás cudnosti se ale do dnešních dnů nedochoval, a tak se toto tajemství nikdy neobjasní.Zda se ve středověku nasazoval pás cudnosti nevěrným ženám nebo sloužil jako sexuální pomůcka, to jistě nikdo neví. Je také celkem dobře možné, že podobné zařízení středověká Evropa vůbec neznala, jak tvrdí řada odborníků. S jistotou lze ale říci, že pásy cudnosti byly používány o pár století později. V 18. a na začátku 19. století skutečně v některých zemích zamykali muži své manželky do kovových pásů, aby jim nebyly nevěrné. problém byl ovšem v tom, že k pásu cudnosti existovaly dva klíče. Jeden vlastnil manžel a druhý zůstal konstruktérovi pásu. Pokud manžel tedy odjel na dalekou cestu, stačilo ženě opatřit si druhý klíč, což opravdu nebyl problém. Pásy cudnosti tak nevěře moc dobře nezabránily.

magazin.cz

 

V podstatně větším množství se pásy cudnosti začaly využívat až v 19. a 20. století. Téměř po celém světě se totiž všichni řídili názorem, že masturbace je něco špatného a může dokonce poškodit zdraví. Rodiče tak hlídali své dospívající potomky, zda tuto činnost náhodou neprovádějí. Pokud přistihli své dítko „při činu“, čekal masturbujícího chudáka trest v podobě pásu cudnosti. Ten byl kupodivu častěji nasazován chlapcům, i přesto, že byl primárně vynalezen zejména pro ženy. Konstrukce pásů byla později upravena pro ženy i muže, pohodlí nositelům ale rozhodně nebyla zaručena, právě naopak. Ze zmíněné doby pochází i spousta odborných lékařských publikací, v nichž jsou popsány všechny škodlivé účinky sebeuspokojování a také obsahují podrobné návody ke konstrukci různých typů pásů cudnosti. Několik amerických lékařů a konstruktérů si dokonce nechali svůj pás cudnosti k zabránění masturbace patentovat.

I v dnešní době najdou pásy cudnosti využití. Zařízení už neslouží neposlušným dětem k zabránění sebeuspokojování, ale právě k přesně opačnému účelu. Pásy cudnosti s nejrůznějšími vychytávkami vyhledávají především páry praktikující sadomasochistické praktiky nebo sex s prvky fetišismu. Na výrobu novodobých pásů se specializuje spousta výrobců, kteří konstruují tato zařízení i na zakázku. Tyto pomůcky pak dokáží zpestřit sexuální hrátky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2