Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nedostatek sexu může způsobit zdravotní problémy

Pravidelný přísun kvalitního sexu nás dokáže zbavit depresí a podobných psychických potíží nebo třeba bolestí hlavy či zubů.

Při milování také spálíme nějaké ty kalorie a zároveň se uvolní hormon štěstí endorfin. Ale co když někdo z nás trpí nedostatkem sexu? Může se to projevit na našem zdraví? Podle odborníků ano. Zvláště dlouhodobá absence sexu se odráží na našem zdravotním stavu i psychice.

Každý člověk, který chce nějakým způsobem pečovat o své zdraví, by neměl na sex zapomínat. Ze všeho nejdřív je potřeba zjistit, jak často sex potřebujeme. Na to přijdeme celkem snadno. Pokud nám totiž sex chybí, začneme být nervózní a někteří jedinci jsou v takovém případě dokonce agresivní. V důsledku nedostatku sexu se nám také pochopitelně zhorší nálada. U někoho se tyto problémy objeví již pár dní po posledním pohlavním styku, u někoho po týdnu, měsíci  a například asexuálové takové potíže nemají vůbec. Každý tak tedy dokáže vypozorovat, jak často sex potřebuje a tak zamezit i zdravotním potížím, které způsobí absence této příjemné činnosti.

magazin.cz

 

Pokud se nám sex nedostává v takové míře, jaké ho potřebujeme, může nám tento nedostatek způsobit řadu potíží. Možná už jste si někdy všimli, že vás při nedobrovolné sexuální abstinenci začala třeba bolet hlava. Podle odborníků je to celkem běžná reakce našeho těla. V extrémních případech se může u některých jedinců rozvinout silná migréna. Mnohdy lidé trpící nedostatkem sexu přepadne nevolnost nebo potíže se zažíváním. Nikoho by ovšem v první chvíli nenapadlo připisovat tyto problémy sexuální abstinenci.

Časté jsou i potíže s činností pohlavních orgánů, a to jak mužů, tak u žen. Je to docela logické. Když pohlavní orgány dlouho neplnily svou funkci, odvykly si provozování této činnosti a návrat do aktivního sexuálního života tak nebývá po dlouhodobé milostné pomlce zrovna jednoduchý. Pánové pak potřebují prostředky na podporu erekce a ženy se nedokáží při milování dostatečně uvolnit. Problémem je také i snížená vaginální sekrece. Vyhledávanými pomocníky pak jsou i lubrikační gely.

Podle odborných studií jsou mnohdy lidé trpící nouzí o sex workoholici. Když má totiž člověk chuť na sex, utvoří se v jeho těle k této činnosti nezbytná energie. V případě, že k milování nedojde, se energie nakupí v těle a čeká na využití. A člověk v takové situaci ji použije při práci. Workoholismus ale rozhodně neprospívá jejich psychice a takoví lidé jsou tedy často v neustálém stresu. Při práci také workholici zapomenou, že vůbec nějaké sexuální hrátky existují. Pokud si tedy najdou partnera, sexu se dotyčný dlouho nedočká. Dokud je práce na prvním místě, nahrazuje veškeré erotické touhy.

magazin.cz

 

Člověka, který dlouho sexuálně nežil, poznáte kolikrát na první pohled. Jak? Podle postavy. Až nadměrné procento sexuálně abstinujících lidí totiž trpí nadváhou. Při nedostatku sexu chybí tělu hormon endorfin a někteří jedinci ho tedy uvolňují pomocí sladkostí. Ty to totiž dokážou podobně jako sex. Milování ale na rozdíl od jídla nezpůsobuje obezitu.

Nejčastěji se při nedostatku sexu objeví deprese a jiné psychické potíže. Důvodem jejich vzniku je hlavně nedostatek endorfinu, tedy pocitu štěstí. Člověk ale také k životu potřebuje fyzický kontakt s blízkou osobou. Pokud chybí, není se čemu divit, že upadáme do deprese.

Dá se výše popsaným potížím zamezit? Dobrá zpráva je, že ano. Řešením může být třeba masturbace. Nejlepší ovšem je, když u sebe máme milujícího partnera, který nás dokáže uspokojit a tak nám vlastně zajistit zdraví.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2