Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Korunovační klenoty / foto: www.hrad.cz

Svatováclavská koruna je prokletá?

Využili jste šance prohlédnout si české korunovační klenoty? V letošním roce je ve Vladislavském sále na Pražském hradě zhlédlo zhruba třicet tisíc lidí.

České korunovační klenoty tvoří Svatováclavská koruna, královské žezlo a jablko, dále pak kožená pouzdra na korunu, poduška, korunovační plášť s hermelínem, štolou, pásem a manipulem. Korunovační klenoty pocházejí z roku 1346, kdy byl Karel IV. korunován českým králem. Klenoty mají své místo v Korunní komoře chrámu sv. Víta.

Posvátným korunovačním klenotem je Svatováclavská koruna. Podle pověsti je s korunou spjato dokonce smrtící prokletí! Obětí tohoto prokletí měl být údajně protektor Reinhard Heydrich. Váže se ke Svatováclavské koruně skutečně tajemná kletba?

magazin.cz

 

Německý nacista a říšský protektor Reinhrad Heydrich (1904–1942) skutečně přišel s českými korunovačními klenoty do styku. A co víc, krása Svatováclavské koruny ho natolik uchvátila, že si ji nasadil na hlavu. A to neměl dělat. Podle staré pověsti by si totiž korunu neměl nasadit na hlavu nikdo nepovolaný – pokud to udělá, do roka zemře. Tuto pověst prý znal i Reinhard Heydrich, nijak se prý kletby nebál. V listopadu roku 1941 si říšský protektor korunu nasadil. Za půl roku, přesně dne 4. června 1942 Heydrich umírá. Nepřežil atentát, který spáchali v rámci operace Antropoid Josef Gabčík a Jan Kubiš. Měla Heydrichovu smrt na svědomí kletba, nebo se jednalo o náhodu?

V tehdejším Československu si začali lidé hned po spáchání atentátu na Reinharda Heydricha povídat o tom, že jeho smrt má na vědomí právě prokletí Svatováclavské koruny. Jinak by prý jistě říšský protektor atentát přežil. Do dnešních dob se sice dochovaly fotografie, na nichž Heydrich české korunovační klenoty obdivuje, na žádné z nich však nemá Svatováclavskou korunu na hlavě. Není tedy jisté, zda si Reinhard Heydrich korunu vůbec někdy nasadil.

Podle očitých svědků nasadil Reinhard Heydrich Svatováclavskou korunu svému synovi Klausovi (1933–1943). Tuto informaci potvrdil Klausův bratr a Heydrichův další syn jménem jménem Heider (1934–2007). Smůla se nevyhnula jak Reinhardovi, tak Klausovi Heydrichovi. Malý Klaus zemřel také tragicky jako jeho otec. Když se jednoho dne projížděl na kole kolem zámku v Panenských Březanech (zhruba 20 kilometrů na sever od Prahy), kde s rodinou bydlel, srazil ho vůz.

 

magazin.cz

 

O prokletí Svatováclavské koruny si začali lidé povídat právě od smrti Reinharda Heydricha a jeho syna. Do této doby o pověsti nikdo neslyšel. také o žádné kletbě neexistovaly záznamy. Z historických pramenů ale víme, že když nechal Svatováclavskou korunu zhotovit Karel IV., vyžádal si od papeže Klimenta VI. papežskou bulu. Tento list korunu vlastně ochraňoval. Kdokoliv, kdo by s ní manipuloval, aniž by k tomu měl oprávnění, byl stižen klatbou. Takový člověk pak mohl být klidně zabit, aniž by za to byl někdo trestán.

Svatováclavskou korunu chrání podle staré pověsti samotný Ježíš Kristus. V koruně je prý umístěn trn z trnové koruny, který ji chrání. Korunu má také chránit svatý Václav. Karel IV. totiž dbal na to, aby byla koruna umístěna na lebce svatého Václava a snímala se z ní jenom při slavnostním aktu korunovace. Karel IV. zřejmě věřil v magickou sílu lebky světce.

Ochraňuje tedy Svatováclavskou korunu nějaká magická síla? Je skutečně prokletá?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1