Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jídla, která vám zaručeně zvednou náladu

Jídlo k životu potřebujeme. Ale ruku na srdce, kdo z nás jí pouze tehdy, když má hlad? Jíme také, když jsme smutní nebo naopak veselí. Jídlo nás dokáže nasytit, zároveň však ovlivňuje naší náladu.

Pokud jste smutní a potřebujete zlepšit náladu, dejte si jídlo bohaté na folát, tedy přírodní kyselinu listovou, a kobalamin, což je vitamin B12. Tyto látky působí proti chorobám centrální nervové soustavy, proti poruchám nálad a zabraňují vzniku demence. Která jídla vám tedy zaručeně zvednou náladu?

Pro dobrou náladu si dejte ořechy. V nich najdeme velké množství omega 3 nenasycených mastných kyselin. Díky nim správně fungují naše mozkové buňky a neurotransmitery, které pak dokáží zlepšit naší náladu. Ořechy také dokáží odstranit deprese a pocit hladu. Náladu vám zvednou jakékoliv oříšky, dále pak mandle a semínka. O dobrou náladu se postará v nich přítomný zinek.

magazin.cz

 

Jste naštvaní a podráždění? Zařaďte do svého jídelníčku ovesné vločky. V nich přítomný vitamin B se postará o správnou funkci mozku. V ovesných vločkách je také vysoký obsah vlákniny, která upravuje naše trávení. Vláknina se také postará o pocit sytosti. Kromě ovesných vloček obsahují vlákninu také fazole, hrášek, citrusové plody, jahody nebo jablka.

Dobrou náladu vám dokáže také přivodit sója. Ta obsahuje velké množství tryptofanu, který se přemění na serotonin, tedy hormon štěstí. Pokud nemáte sóju rádi, nahraďte ji čočkou. V ní najdeme hlavně folát, tedy přírodní kyselinu listovou. Právě tato látka nám zaručeně zlepší náladu a přispívá ke správné funkci nervových buněk v mozku. Lékaři přišli na to, že nízká hladina folátu v těle může způsobit deprese. Vědci z Harvardu zjistili, že 38 procent žen trpících depresemi má nízkou hladinu folátu. Nedostatek této látky totiž takřka zastavuje produkci serotoninu, dopaminu a noradrenalinu, a tak vlastně kazí naší náladu.

Stejně jako ořechy, tak i ryby obsahují velké množství omega 3 nenasycených mastných kyselin. Protože tyto kyseliny působí dobře proti změnám nálad, doporučují lékaři jíst ryby maminkám trpícím poporodními depresemi. pro dobrou náladu je nejlepší pstruh, losos, sardinky, herink nebo tuňák.

magazin.cz

 

Náladu vám jistě zvedne šálek dobrého čaje, hlavně zeleného. Tím můžete nahradit šálek kávy, kofein totiž zelený čaj obsahuje také. Zelený čaj zlepší soustředění a dostane vás do pohody.

Každý z nás jistě ví, že dobrou náladu vykouzlí sladkosti. To, že nás sladkosti dokáží uklidnit a potěšit, má svůj důvod. Lékaři to vysvětlují tak, že sladká chuť je vůbec ta první, kterou vnímáme, když přijdeme na svět. Je to chuť mateřského mléka.

Nejlepší sladkostí pro dobrou náladu je čokoláda. Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa zvýší v našem těle hladinu endorfinů. V čokoládě najdeme také fenyletylamin, který má antideoresivní účinky, stejně jako v čokoládě přítomný lecitin. Čokoláda a všechny ostatní sladkosti v našem těle zvyšují hladinu serotoninu a působí tak vlastně jako antidepresiva.

magazin.cz

 

Pro dobrou náladu zařaďte do svého jídelníčku maso a vejce. V těchto potravinách je totiž obsažen selen, což je silný antioxidant, který rozvíjí mozkovou činnost a potlačuje deprese.

Pokud jíte málo ovoce a zeleniny, nedivte se, že nemáte zrovna dobrou náladu. S čerstvým ovocem a zeleninou dostanete do těla prospěšné antioxidanty. Pokud také jíte denně dvě porce ovoce nebo zeleniny, snižujete riziko onemocnění nějakou chorobou o 11 procent. V ovoci a zelenině najdeme také kyselinu listovou. která dokáže spolehlivě odstranit deprese.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!